NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
64 korisnika su online (11 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 64

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 4 ... 6 »

Bolesna kornjacica
Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Kao prvo zdravo svima. Treba mi pomoc! Pre 2 meseca sam kupila kornjacu, drzim je u dosta velikom akvarijumu s obzirom na to da je jos beba. Ali odkad sam je kupila nista nije pojela. Davala sam joj racice, crvice i belo pilece meso(sveze) ali nista. U zadnje vreme su joj se i oci zatvorile potpuno i sve je sporija, a oklop joj je omeksao. Mislim da sam joj obezbedila sve uslove za zivot, ima lampu i ostrvce, pumpu i cistac, grejac(na 27 stepeni). U vodu joj stavljam par AD kapi kad ocistim akvarijum(jednom u 10 dana). Sada mi dosta lose izgleda, ali ne znam kome da se obratim za pomoc. Zivim u BG-u, i nisam jos pronasla neku veterinarsku stanicu u kojoj se razumeju u kornjace. Pomozite please....Unapred hvala...

Pisano: 18.02.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Bolesna kornjacica
Aktivan član
Aktivan član

See User information
Mislim da je kornjaca bolesna..... MOzes li samo odg na ova pitanja:
Da li pliva u koso?
Da li joj iz ociju ili nosa izlazi sluzava tvar?
Da li izgleda kada je na kopnu kao da zijeva?
Da li ispusta dok je na kopnu piskutave zvukove?
To sto joj je oklop mekan je normalno, jer je jos mlada. Temp. vode stavi na oko 30 stepeni jer sad ti je najvaznije da je kornjaci toplo.

Emina

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
1.Kada udje u vodu, najcesce pliva uz staklo, pretpostavljam da je zato sto su joj oci zatvorene pa ne vidi.
2.Na ocima ima malo sluzi, iz nosa nisam primetila do sad.
3.Mislim da ne, koliko sam je ja posmatrala to nisam videla.
4.Ne

Stvarno ne znam sta da joj radim, nisam neki ekpert, a i slusala sam razlicite price, neki kazu da zbog bolesti omeksa oklop. Danas cu kupiti hydrocyklin mast da joj mazem na oci dok ne nadjem nekog veterinara. Povecala sam joj temperaturu. HVALA!

Piglet

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Možeš li nam staviti sliku očiju i jasno vidljivu sliku cijelog oklopa! Kornjača vjerojatno ima metaboličku bolest kostiju, ima li kao mrljice bijele po oklopu? Možda ima i upalu oka! Imaš li UVA - UVB rasvjetu i koliki ti je akvarij i što još imaš od opreme u njemu?!

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Ne, imam obicnu sijalicu oko 15 cm od kamena...Primetila sam da ima nesto belicasto na oklopu, kad udje u vodu postane kao sluz na dodir. Akvarijum je oko 50x30, dubok 50 cm. Mislim da ima dovoljno vode. POstavicu sliku kasnije, i kornjace i akvarijuma.

Piglet

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Nisam upela da slikam oko, kamera je od 2MP pa se ne vidi lepo ali evo akvarijum i oklop...Da, zaboravih da pomenem, cesto trlja sapicama oci kao da je svrbe.

Dodaj datoteku:

jpg  DSC00704.JPG (151.24 KB)
1156_4b7d748f2613c.jpg 1600X1200 px

jpg  DSC00710.JPG (220.13 KB)
1156_4b7d74ce83a2d.jpg 1600X1200 px

Piglet

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

To sto joj je oklop mekan je normalno, jer je jos mlada.
Koliko ja znam, a cini mi se da je neko od iskusnijih to vec i rekao, da ni mlada kornjaca ne treba da ima mekan oklop. Moja je mlada imam je manje od 2 meseca i od pocetka joj je bio tvrd.

Koliko vidim na slikama, nemas UV rasvetu, moras to pod hitno nabaviti!!!!

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
jaoo, ova kornjača je u tako lošem stanju, strašno, koliko sam skužio ??2 mj nije jela??.... ova kornjača je skroz u lošem stanju... mislim da će uginuti kad tad.....

EDIT: oklop uvijek mora biti tvrd!! zbog nepravilnih uvjeta,a i možda zato šta je kod tebe došla bolesna takav joj je oklop, žao mi je ali mislim da joj nema spasa, ako misliš novu kornjaču nemoj to napraviti osim ako joj nećeš omogućiti pravilan smještaj

Exit light
Enter night
Take my hand
We're off to never-never land

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Pa ja mislim da sam joj omogucila pravilan smestaj, sve osim UV lampe. Mazala sam joj na oci hydrocyklin i sutra cu otici do pet centra, samo ne znam koje jos lekove da uzmem.
@korektur, nadam se da nisi u pravu, i covek se razboli pa ga ne otpisu odmah, uradicu sve da ga izlecim.

Piglet

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjaca je nazalost u uzasno losem stanju, trebala si se ranije javiti. Ako zelis mozes joj pokusati pomoci, ali stvarno ne vjerujem da ces je uspjeti spasiti. Da i kornjaca prezivi mislim da se nikada nece u potpunosti oporaviti, jer trenutno su joj sve kosti u tijelu kao guma. Da sam na tvom mjestu isto bi dao sve od sebe da je spasim, ali najhumanije bi je bilo eutanizirati :( Zao mi je, ali glupo mi je uljepsavati situaciju kada je tako, dovoljno si stara da shvatis.

Za pocetak joj povisi temperaturu vode na 30 stupnjeva, a kopno na 35 stupnjeva.

Ovo je jedan od tezis slucajeva metabolicke bolesti kostiju, pod hitno joj moras nabaviti UVA-UVB rasvjetu! Navedena je bolest posljedica nedostatka izlaganju UVB zracenju. Proces metabolizma kalcija nije brz i ne vjerujem da ce izlaganje pod UVB rasvjetom dati rezultate prije nego li je prekasno. Najbolje bi bilo nekako putem injekcije dati vitamin D3, ali problem je sto je kornjaca pre mala.
Stavljanje AD kapi u vodu nema smisla, od tih kapi kornjaca jedino moze imati koristi ako ih stavljas na hranu.

Sto se tice ociju mozes probati nabaviti Neomycin ili Maxitrol kapi. One ce samo pomoci u slucaju da se radi o bakterijskoj upali ociju. Ako su oci zatvorene kao posljedica upale pluca ili nedostatka vitamina A kapi za oci nece pomoci. Ako si kornjacu drzala na cistom od pocetka i svejedno su joj se zatvorile oci ne vjerujem da se radi o bakterijskoj infekciji...

U Beogradu bi ti najbolje mogao pomoci jedan profesor na veterinarskom fakultetu, Stanikic ce ti javiti njegovo ime.

(1) 2 3 4 ... 6 »

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum