NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
65 korisnika su online (11 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 65

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Pomoc-ne znam sta se desava sa kornjacom?
Početni član
Početni član

See User information
Cao svima ,imam dvije kornjace vise od pola godine,do sada su bile dobro i jedna i druga,skoro je jedna dobila upalu ociju koju sam izlijecila kapima-Neodeksacin,nakon toga je bila dobro,dosta su male,imaju veliki akvarijum,grijac,lampu za grijanje kopna imam i filter ali im ga nisam stavljala jer vodu mijenjam sama redovno,stavljam im flasiranu vodu a ne vodu sa cesme ,imaju i kopno i mislim da su im uslovi dosta dobri u pocetku su bile u obicnom malom akvarijumu (prodavci iz pet shopa su mi rekli da je to dovoljno)dok nisam vidjela na internetu da im trebaju bolji uslovi..
Protekla dva dana nije bio upaljen grijac jer nisam bila kuci pa sam se bojala da ostavim upaljen grijac i danas sam vidjela da ova ista kornjaca koja je imala upalu ociju pliva ukoso na desnu stranu i nije htjela nista da jede ,ne ispusta nikakve zvuke ali kad izadje na kopno da se sunca otvara usta kao da hvata zrak,nema nikakve sluzi,povecala sam temperaturu vode na 30 a za kopno sam dodala pored ove lampe i obicnu sijalicu i prostorija u kojoj borave je topla,druga kornjaca se normalno ponasa i jede i pliva i izlazi na kopno,u mjestu u kojem zivim nema veterinara za gmazove ,mozete li mi pomoci da li se radi o upali pluca i kako da pomognem kornjaci?
evo i slike akvarijuma prije nego sto sam ubacila kopno i sve ostalo da li su to dovoljno dobri uslovi za kornjace?

Dodaj datoteku:

jpg  DSC00194.JPG (120.44 KB)
2216_50edc23ad6feb.jpg 543X474 px

jpg  DSC00194.JPG (120.44 KB)
2216_50edc24d57d4b.jpg 543X474 px

Pisano: 09.01.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Pomoc-ne znam sta se desava sa kornjacom?
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Predpostavljam da je ovdje rijec o crvenouhim kornjacama?
Kako su kornjace gmazovi one nemaju stalnu temperaturu tijela, vec ovise o temperaturi okoline. Iz tog razloga im je potrebno dogrijavati vodu grijacem, a kopno lampama. Akvarijski grijac mora biti cijelo vrijeme ukljucen kako bi odrazavao potrebnu temperaturu (25 stupnjeva u normalnim okolnostima), njega ne smijes gasiti kada ides van iz kuce, on po zimi mora biti stalno ukljucen kako bi kornjacama odrzavao odgovarajucu temperaturu. Ista je stvar sa filterom, njega ne palis samo povremeno nego on mora stalno raditi inace od njega nema koristi. Kada voda protjece kroz filter u njemu se stvaraju nitrificirajuce bakterije koje vrse biolosku filtraciju (razlazu otpad koji moze uzrokovati bakterijske upale ociju na manje stetne spojeve). Navedenim bakterijama treba 2-3 mjeseca (uz poseban nacin odrzavanja akvarija i filtera) da se namnoze u dovoljnom broju da odrzavaju kvalitetu vode. Kada ti ugasis filter prekines dovod hrane i kisika tim bakterijama i opet si na pocetku. Informiraj se bolje o filtraciji i odrzavanju akvarija u ovim clancima: Smjestaj za vodene kornjace

Grijac i filter su dizajnirani da cijelo vrijeme budu ukljuceni i sanse da nesto pođe po zlu su jako male. No bez njih pravilno drzanje kornjaca u akvarijskim uvjetima nije moguce.

Sto se tice lampe sa slike to je lampa za osvjetljavanje akvarija, predpostavljam da unutra ima neku vrstu fluorescentne zarulje koja niti ne daje dovoljno topline, niti ima mogucnost da se taj tip zarulje zamijeni potrebnom UVA-UVB zaruljom za gmazove (slikaj odozdo ugasenu lampu da vidimo koji tip zarulje ima). Kornjacama je potrebna reflektorica ili spot lampa koja ce preko dana grijati kopno na 30-35 stupnjeva kako bi kornjace mogle lakse probaviti hranu. Uz lampu za grijanje je potrebno imati UVA-UVB lampu koja oponasa suncevo zracenje pomocu koje kornjace vrse metabolizam kalcija (sprijecava se meksanje oklopa i kostiju). Obje navedene lampe moraju raditi tijekom dana kako bi kornjace ostale zdrave, također bez obzira na to bio netko doma ili ne. Uporabom lampi sa keramickim grlom se moze minimizirati opasnost da nesto pođe po zlu. O rasvjeti i grijanju obavezno isto procitaj u gore linkanom clanku o smjestaju.

Po opisanome tvoja kornjaca ima upalu pluca, plivaje u koso, odbijanje hrane, problemi s ocima i hvatanje zraka na kopnu su poprilicno sigurni pokazatelji. Uz sve to, gasenje opreme kada nema nikog doma je definitivno moguc uzrok bolesti.
Dobro si postupila sto si podigla temperaturu vode na 30 stupnjeva, no jos je vaznije da dignes temperatutu zraka u akvariju na 31-32 stupnja (malo toplije od vode) te kopno na 35 stupnjeva. U protivnom ako ce zrak i kopno biti hladniji od vode stanje kornjace se moze dodatno pogorsati! Temperaturu zraka i kopna mozes podici koristenjem dovoljno jake spot lampe ili reflektorice koju mozes instalirati u neku lampu sa obicnim grlom (tipa za radni stol ako imas). Samo je bitno da ta lampa ima zarulju koja daje velike kolicine topline. Dio akvarija pokrij nekakvom plocom ili tacnom da drzi toplinu ako nemas poklopac. Po noci kada ugasis rasvjetu pokrij cijeli akvarij (osim par centimetara sastrane za zrak) kako bi zrak unutra bio sto topliji tijekom noci. to je to sto mozes napraviti od uvjeta koji ce pogodovati oporavku.
Sami uvjeti nazalost nisu garancija da ce se kornjaca uspjeti samostalno oporaviti, trebala bi kod veterinara dobivati injekcije antibiotika koji bi pomogli njenom organizmu da svlada infekciju.
Od kuda se tocno javljas? Ako imas bilo kakvog veterinara u svom mjestu koji je voljan pomoci nije tesko saznati koji su antibiotici pogodni za lijecenje kornjaca te inzulinskom injekcijom ih dozirati...

Početni član
Početni član

See User information
Hvala puno na odgovoru,evo slikala sam lampu a i bolesnu kornjacu,ja mislim da je zutouha koliko sam citala po internetu..jer ljudi iz pet shopa koji su mi ih prodali bas nista nisu znali o njima ,dali su mi samo racice i rekli da je to dovoljno za ishranu a sto se tice smjestaja prodali su mi neki maleni akvarijum i rekli da je to dovoljno za njih dvije jer oni u pet shopu drze desetak kornjaca u istom takvom pa sam ja citala na internetu tih dana kad sam ih kupila i vidjela da im treba mnogo vise od toga..
Sto se tice ishrane hranila sam ih po onome sta pise u ovom forumu o ishrani ,za vodu koristim safe start-tetra i toxivec-sera,stavljam im i neki raff -calciofix i ad kapi.
Iz Podgorice sam a ovdje nema veterinara za gmazove ,kad je kornjaca dobila upalu oka povela sam je za Bar(takodje grad u Crnoj Gori) i tamo mi je preporucila te Neodeksacin kapi koje sam mu stavljala tri puta dnevno..
Ovdje u Podgorici sam obisla svaki pet shop i raspitivala se ali ljudi me shvataju neozbiljno i niko ne zna nista da mi kaze o kornjacama a stvarno mi je bitno da budu zdrave i da uspijem da izlijecim bolesnu kornjacu,koliko je sjutra obicicu par veterinara pa valjda se nadje neko ko bude voljan da pomogne..

Dodaj datoteku:

jpg  DSC00271.JPG (51.02 KB)
2216_50ede0d28aae5.jpg 317X176 px

Početni član
Početni član

See User information
.

Dodaj datoteku:

jpg  DSC00270.JPG (130.69 KB)
2216_50ede11acd1a3.jpg 640X480 px

Početni član
Početni član

See User information
.

Dodaj datoteku:

jpg  DSC00273.JPG (91.21 KB)
2216_50ede13904e9a.jpg 533X411 px

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: SunshineK
Hvala puno na odgovoru,evo slikala sam lampu a i bolesnu kornjacu,ja mislim da je zutouha koliko sam citala po internetu..jer ljudi iz pet shopa koji su mi ih prodali bas nista nisu znali o njima ,dali su mi samo racice i rekli da je to dovoljno za ishranu a sto se tice smjestaja prodali su mi neki maleni akvarijum i rekli da je to dovoljno za njih dvije jer oni u pet shopu drze desetak kornjaca u istom takvom pa sam ja citala na internetu tih dana kad sam ih kupila i vidjela da im treba mnogo vise od toga..
Sto se tice ishrane hranila sam ih po onome sta pise u ovom forumu o ishrani ,za vodu koristim safe start-tetra i toxivec-sera,stavljam im i neki raff -calciofix i ad kapi.
Iz Podgorice sam a ovdje nema veterinara za gmazove ,kad je kornjaca dobila upalu oka povela sam je za Bar(takodje grad u Crnoj Gori) i tamo mi je preporucila te Neodeksacin kapi koje sam mu stavljala tri puta dnevno..
Ovdje u Podgorici sam obisla svaki pet shop i raspitivala se ali ljudi me shvataju neozbiljno i niko ne zna nista da mi kaze o kornjacama a stvarno mi je bitno da budu zdrave i da uspijem da izlijecim bolesnu kornjacu,koliko je sjutra obicicu par veterinara pa valjda se nadje neko ko bude voljan da pomogne..

Kornjaca na slici je crvenouha kornjaca (Trachemys scripta elegans). Zutouhe kornjace imaju nesto drugaciji raspored boja i sara na glavi. Osoblje u pet shopovima je opcenito jako neinformirano o pravilnom drzanju kornjaca, a i nije im u interesu uvijek dijeliti tocne informacije jer bi im ukupna zarada pala. Izbjegavaj njihove savjete ukoliko mozes i obavezno provjeri svaku informaciju koju si dobila od njih. Procitaj ovaj clanak o pravilnoj brizi ako vec nisi: Crvenouha, zutouha i trostova kornjaca

Po pitanju prehrane imas ovaj clanak: Prehrana vodenih kornjaca (popis)
Sto se tice svih sredstva sto si navela Tetra SafeStart i Sera Toxivec mozes zamijeniti sa jednim sredstvom za pripremu vode poput Tetra AquaSafe, Nitrafin Aqua+, Sera Aquatan, Easylife FFM. Ova koja sada koristis su vise za ribe, i od njih nema previse koristi kada ne odrzavas pravilno akvarij.
Ad Kapi i Raff Calcofix mozes sada davati dok ne potrosis, ali generalno uz pravilnu brigu i prehranu nije potrebno. Ad kapi ima smisla samo stavljati na hranu, kapanje u vodu je besmisleno.

Lampa koju imas koristi koliko vidim PLL fluorescentnu zarulju. Kornjacama ta lampa ne pruza niti toplinu niti UVA-UVB zracenje, samo svjetlost. Tesko je da ces naci UVA-UVB zarulju u PLL obliku za ovu lampu tako da ce ti trebati lampa sa obicnim grlom za stednu UVA-UVB zarulju ili nosac za UVA-UVB neonku. Naravno iz navedenu UVA-UVB lampu je potrebna jos i lampa za grijanje korpna. Detaljnije o pravilnoj rasvjeti imas ovdje: LINK

Sretno sa lijecenjem, nadam se da ces uspjeti naci veterinara koji ce ti biti voljan pomoci. Ukoliko ces imati jos pitanja slobodno pitaj!

Pisano: 12.01.2013

Početni član
Početni član

See User information
Samo da javim da sam nasla divnog veterinara koji je bio voljan da pomogne,kornjacica je primala pet dana injekcije i sad jede normalno kad se sunca ne hvata vise zrak i ne pliva onoliko ukoso kao prije i dalje cu drzati povecanu temperaturu i kopna i vode dok se skroz ne izlijeci,hvala vam puno na odgovorima a svima koji su iz Podgorice a imaju problema sa kronjacama preporucujem Anima-vet ordinaciju jer su stvarno divni. Veliki pozdrav od mojih kornjacica i mene! :)*

Pisano: 14.01.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To su odlicne vijesti! Kornjaca ce s vremenom prestati plivati u koso kada se upalni sekret iz pluca ocisti, bilo bi dobro drzati visu temperaturu bar iduca 2-3 tjedna za svaki slucaj.
Hvala na informaciji o veterinarskoj stanici (to je ova? http://animavet.wordpress.com/), zapisat cu podatke, sigurno ce ubuduce nekome pomoci!

Pisano: 14.01.2013

Početni član
Početni član

See User information
Drzacu im temperaturu podignutu dok kornjacica skroz ne ozdravi :),jeste to su oni! :))

Pisano: 15.01.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum