NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
45 korisnika su online (4 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 45

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

Kornjaca ne jede ali je aktivna
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima!

Imam crvenouhu kornjacu vec 10ak godina i od skora je prestala potpuno da jede.
Prvo joj se smanjio apetit, promenio sam tri razlicite vrste hrane, stavio akvarijum na svetlije mesto, voda je nije hladna, a od skora potpuno ne jede, samo "onjusi" hranu ponekad i to je to.
Pretpostavio sam da je u hibernaciji(iako nikad pre nije bila) ali ne znam da li gresim posto je potpuno i normalno aktivna.

Ako imate nekakav savet, hvala.

Pisano: 11.02.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Kornjaca ne jede ali je aktivna
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Za pocetak je vazno shvatiti da je kornjaca kao gmaz ektotermna zivotinja. To znaci da njena temperatura tijela ovisi iskljucivo o temperaturi okoline u kojoj se nalazi. Radi se o suptropskoj vrsti kornjace kojoj je za normalno funkcioniranje potrebna temperatura vode od oko 23-25 stupnjeva. Dodatno grijanje kada probavlja hranu joj treba osigurati na kopnenom dijelu gdje se pod lampom za grijanje treba biti u mogucnosti zagrijati na 30-35 stupnjeva i izlagati UVA-UVB zracenju pod posebnom lampom za gmazove. Bez navedenih uvjeta kornjaca u akvarijskim uvjetima ne moze voditi normalan zivot i s vremenom ce se razboliti i uginuti.
Kornjaca sada vjerojatno odbija hranu zbog niske temperature i ulazi u ciklus pripreme za hibernaciju. U prirodi taj period obicno traje 2-3 tjedna i sluzi kako bi kornjace ispraznile svoju probavu od hrane kako ta hrana ne bi trulila, stvarala plinove i ubila kornacu tijekom hibernacije. U sam ciklus hibernacije tek ulaze kada je temperatura okoline 4-6 stupnjeva iznad nule, tako da je hibernacija u akvarijskim uvjetima nemoguca. Bez dodatnog grijanja ti kornjacu mjesecima drzis u fazi pripreme za hibernaciju koja u prirodi traje svega par tjedana i tu moze doci do ozbiljnih problema. U tim uvjetima se metabolizam kornjace gasi tako da ne moze nadoknaditi potrosenu energiju hranom. Imunoloski sustav također postaje sve slabiji pa je kornjaca podlozna razvoju bolesti (obicno upali pluca).

Ukoliko zelis svojoj kornjaci najbolje nabavi joj akvarijski grijac, lampu za grijanje i UVA-UVB rasvjetu za gmazove. O svemu tome detaljnije mozes procitati ovdje:

Smjestaj za vodene kornjace

Osnovno o pravilnoj prehrani ovih kornjaca imas ovdje:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Početni član
Početni član

See User information
Hvala puno, pretpostavio sam da je neka faza mirovanja.
U ponedeljak kupujem grejac i lampu.
Samo me cudi da se nikada ranije nije dogadjalo nista slicno ovome sad.

Hvala jos jednom, pozdrav!

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Moguce je da nikada prije temperatura nije pala toliko nisko kao sada, ovo je ipak rekordno hladna zima zadnjih 10-ak godina. Svaka zivotinja ima svoje granice izdrzljivosti, ako kornjacu vec 10 godina drzis u pogresnim uvjetima nije cudno da ona to sve slabije podnosi.

Koliko je uopce velik smjestaj u kojem je drzis?
Koja je duzina oklopa kornjace?

Pisano: 12.02.2012

Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima sa foruma. Nova sam ovde ali mislim da sam pogodila temu. Imam problem sa kornjačom. Naime,imam dve kornjače,crvenouhe. Kupila sam ih u razmaku od tri nedelje. E sad,prva (Žile),napreduje,jede meso,granulice,račiće,po koju ribicu,povrće tu i tamo,i baš je porastao. A ova druga( Mile),poslednje dve nedelje ne jede skoro ništa. Probala sam na sve načine da je nahranim. Odvojim je u posebnu posudu,mislila sam da je možda ova veća kornjača napada,i jedva da uzme malo mesa,i to kad joj desetak minuta držim meso pincetom bukvalno ispred nosa. Probala da je hranim u terarijumu,sa Žiletom i ništa. Probala da ih odvojim,opet isto. U pet šopu su mi rekli da probam sa hranom za mačke,u granulama,neće ni to. Ne znam u čemu je problem. Ima sve uslove,filter,grejač,lampu,mesto za sunčanje. Oklop je ok,proveravala da nije mekan,i to je ok. Uglavnom sve vreme imam utisak da beži,krije se i uglavnom je ispod grejača. Ako neko ima ideju šta bi moglo da bude pitinju,bila bih zahvalna.

Pisano: 13.03.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Bilo bi bolje da si otvorila svoju temu, ali i ovako je ok.
Da li je ta kornjaca koja sada odbija jesti jela prije dva tjedna? Jer ako od pocetka ne jede moguce je da joj treba duze vrijeme da se privikne na nove uvjete drzanja.Stalnim premjestanjem i diranjem kornjace joj samo odmazes. Pri svakom premjestanju u drugu posudu je izlazes soku od promjene okoline i temperature. Kornjacama bi sada trebala dati sto vise mira da se priviknu na nove uvjete.

Druga mogucnost je da si kupila bolesnu kornjacu. Provjeri sljedece:
Da li su oci kornjace bistre i otvorene vecinu vremena ili preferira zmiriti?
Da li kornjaca normalno moze plivati ili je ukosena u jednu stranu, pluta bez mogucnosti da potone itd.?
Da li kornjaci izlazi sluz na nos i usta kada je na suhom?
Ispusta li nekakve zvukove i otvara li usta kao da se gusi kad je na suhom?

Pisano: 14.03.2012

Početni član
Početni član

See User information
Mile je jeo od početka dobro. I onda je samo prestao. Pliva lepo,okice su mi bistre. Nema sluzi. Ponekad izađe na površinu ali veoma retko,ali tad je ok,nema nikakvih teškoća sa disanjem. Sve sam to proveravala i sve je u redu. Probaću da ga uopšte ne diram i da ga ne premeštam. Možda da probam ovog starijeg da odvojim u drugi akvarijum par dana,jer on kako vidi da prilazim sa hranom odmah pliva ka površini. Sve se bojim da ga on napada. Ne znam ni ja,nisam videla,ali.. A razlika je tri nedelje,zato mi je i čudno. Jedan je oko 5cm,a ovaj mali jedva 2,5cm. Nadam se da nisam uzela bolesnu kornjaču. U svakom slučaju,ostaje mi i to da probam nedelju,dve,možda ga je ovaj stariji povredio pa se mali sad i plaši. Jel' postoji ta mogućnost? Ne znam da li su kornjače agresivne.

Pisano: 14.03.2012

Početni član
Početni član

See User information
Mile počeo da jede!!! Odvojila sam ih i sad sam mu dala da jede belo meso i uzeo je!! Ne mogu da verujem da je uspelo. U svakom slučaju hvala!! Probaću da ih opet spojim kad ovaj mali malo poraste,a do tada,mogu i da budu odvojeni. Za svaki slučaj.

Pisano: 15.03.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjace bi opcenito trebala dirati sto manje, ali ako manja kornjaca ne uspije nista pojesti od vece isto bi probao izvaditi vecu i vidjeti kako ce manja kornjaca jesti u smjestaju bez da je se uznemirava. Drago mi je da je uspjelo!
U leglu kornjaca ce uvijek biti slabijih i jacih zivotinja tako da ova situacija i nije tako neobicna. Samo ova razlika u velicini je malo ekstremna, moguce je da je veca kornjaca iz stare posiljke koja se jos nije uspjela prodati, a ta manja tek dosla u pet shop u novoj posiljci.
Samo racunaj da svaka kornjaca mora imati svoj grijac u akvariju, te da obje kornjace moraju imati mogucnost suncanja pod UVA-UVB rasvjetom za pravilan razvoj.

Pisano: 15.03.2012

Početni član
Početni član

See User information
Što se tiče grejača imam ih u oba akvarijuma,doduše jedan je manji,ali za ovog malog odgovara, A lampu imam jednu,s tim što sam akvarijume stavila jedan do drugog tako da lampa obasjava ostrvca oba akvarijuma. E sad,to je privremeno,dok ovaj malo ne poraste,a već skupljam pare za jedan aq od nekih 120l,pa ću ih onda prebaciti da budeu zajedno. Uglavnom,nadam se da će obe biti dobro,i hvala ti puno.

Pisano: 16.03.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum