NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
49 korisnika su online (6 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 49

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 4 ... 8 »

Moguća upala pluća, Boža bolestan
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima!

Pre oko jedne sedmice sam primetio promene na Boži.
Počeo se sunčati mnogo više nego inače i počeo da ispušta zvuke i da kašlje. Potražio sam na internetu i saznao da je to moguća upala pluća.
Nakon toga mu se počeo javljati iscedak iz nosića i da od pre dva dana nakrivio na desnu stranu, a danas počeo vidno slabije da jede.

Imam još jednu kornjaču koja je dobro, vršnjaci su. Ona je super - jede normalno, pliva normalno, vidno je naprednija od njega, veća i do dva-tri puta.

Imaju oko 3~4 meseca. Nabavio sam ih od nekog neznalice koji je tvrdio da im je dovoljan i onaj mali plastični terarijum sa palmicom, bez grejača i filtera za vodu. Dva dana nakon toga sam nabavio akvarijum od oko 20L, sa filterom i grejačem, ali bez UVA/UVB lampe, koju planiram da nabavim uskoro.

Inače, temperatura vode im je bila oko 25~26 stepeni, a kako se ovaj mali počeo ponašati čudno, povećao sam na 30*C, jer sam pročitao da im to odgovara zbog imuniteta...

Ne znam šta da radim. Kornjače su male. Pročitao sam u sličnom postu da im se injekcije ne mogu davati zato što su mali. Da li im antibiotici mogu pomoći? Na primer, da im dajem neku mast ili kapi, ili tako nešto? Pošto je neverovatno hladno (i do -15) napolju, pa ih ne mogu nositi kod veterinara.

Unapred hvala!
Pozdrav

Pisano: 03.02.2011
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Moguća upala pluća, Boža bolestan
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
A koliko ti je temperatura kopna? Mora biti obavezno veća od temperature vode.

Početni član
Početni član

See User information
Veća je, vodu održavam na oko 30, dok je na kopnu oko 35...

Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Čini mi se da je to sve što možete sami da učinite. Neophodno je da je odvedete veterinaru, pošto je hladno morate je nekako utopliti, našalost ja ne znam kako to da učinite. Možda da je umotate u neke krpe.

I da obavezno ako nemate poklopoac na akvarijumu, preko noći ga prekrite sa nečim, ali ostavite prostor za vazduh.

To je sve što bih vas ja mogao posavetovati, sačekajte da se jave iskusniji članovi, pošto sam i ja poprilično nov u svetu kornjača.

Početni član
Početni član

See User information
Zaboravih da napomenem, simptome nema stalno, nego nakon promene vode u akvarijumu...

Vodim računa o tempereturi vode (kada stavim novu, bude na ~30*C) pri promeni. U međuvremenu, držim ih ispod lampe, da se greju, tako da (bar ja mislim) im nije problem oko temperature, ali ipak nisam siguran...

Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako nije bio izložen promaji i ako oduvek živi u dobrim uslovima, moguće da je već bio bolestan kada si ga dobio, pošto kornjače pokušavaju da prikriju što duže mogu simptome bolesti.

valjda će se uskoro neko od iskusnijih javiti, vidim da uopšte nisu već par dana se ni ulogovali.

Pisano: 04.02.2011

Početni član
Početni član

See User information
Za sada imaju sve osim UVA/UVB lampe, dobiće je uskoro... Od početka imaju akvarijum, kopno, grejač, filtar...
Redovno menjam vodu, čistim od algi (sićušnih zelenih, hvataju se na osvetljenoj strani akvarijuma), stavljam onaj rastvor za neutralizovanje hlora...

Najverovatnije je već bila bolesna Inače, taj čovek koji ih prodaje, nema pojma u vezi sa kornjačama. O njemu drugi put...

Hvala, Toni! Sačekaćemo ostale...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nema na čemu, voleo bih da mogu više pomoći.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav, kornjaca je najvjerovatnije vec bila bolesna kada si ju dobio. Prema napisanome si ispravno postupio, sada treba dalje promatrati kako ce se stanje razvijati. Treba paziti da je kopno uvijek toplije od vode, po noci kada se zgasi svjetlo pokrivati akvarij kako je Toni rekao i paziti da nikada nisu izlozene prophu. Mozda ce imunitet kornjace prevladati i uspjeti se izboriti, no ako stvari krenu na losje kornjaca obavezno sto prije mora kod veterinara na injekcije antibiotika. Bez obzira sto je kornjaca mala moguce joj je davati antibiotike malih koncentracija pomocu inzulinske injekcije, tu u Zagrebu jedna veterinarka tako uspjesno lijeci, samo trebas naci veterinara koji je specijaliziran za male zivotinje i koji ima takve antibiotike. Eventualno netko tko se bavi lijecenjem papigica i malih ukrasnih ptica. Transpost također nije problem, stavis ju u malu posudu sa rupicama za zrak, omotas dodatno u neku krpu u stavis u unutarnji dzep kaputa tako da je ti po putu grijes.
Od veterinara koji se bave kornjacama u Beogradu su nam poznati http://www.alesvet.com/ i dr. Popovic na Veterinarskom faksu.

Sretno s lijecenjem, javi kako napreduje!

Početni član
Početni član

See User information
Hvala! :)

Bole je sinoc dobio bocu, Gentamicin, i cini mi se da je malo zivnuo :)

U ponedeljak prima jos jednu pa onda, ako treba, za 2 dana jos jednu :)

Hvala svima, javljam se kako napredujemo :)

pozdrav!

Pisano: 05.02.2011

(1) 2 3 4 ... 8 »

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum