NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
53 korisnika su online (15 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 53

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

kornjaca jede svoj izmet - potreban savet
Početni član
Početni član

See User information
U poslednja 2-3 dana sam primetila da moja kornjaca (koja je stara oko 3 meseca, ima oko 6cm) kasljuca, pa sam prvo pomislila da se mozda prehladila ili nesto slicno - ali sam posle primetila da joj je akvarijum neobicno cist, i na kraju je zatekla kako jede svoj izmet. Nije mi jasno zasto to radi, jer je svako jutro hranim, ne menjam kolicinu hrane. To je otprilike oko 10-12 racica (toliko su mi u pet shop-u rekli da joj dajem kad sam je kupila), i do sada joj je bilo dovoljno ali sada ocito vise nije. Ako je neko vec imao iskustva sa ovakvim slucajem molim za savet, jer stvarno ne znam sta da joj radim (a ne mogu non-stop da se motam oko nje, posmatram je i, pogotovo ne, cackam po akvarijumu jer su one ionako plasljive zivotinje), a plasim se da bi mogla da se otruje ili kako god da joj skodi, jer ipak je to - izmet.

Pisano: 16.06.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: kornjaca jede svoj izmet - potreban savet
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Mozes li malo bolje opisati sto tocno mislis pod "kasljuca"? Da li samo otvara usta, da li se pritom napreze? Radi li to pod vodom ili na kopnu?

Za kornjace je potpuno normalno da jedu izmet kada ga nađu. Koliko god to nama ljudima odurno bilo za kornjace to nije stetno i nemas razloga za brigu. Ako zelis mozes u akvarij staviti podlogu (sljunak, oblutke), pa ce izmet upasti u podlogu i kornjaca ce ga teze naci.

Ono sto bi te trebalo brinuti je da kornjacu hranis pogresno. Racici koje su ti prodali u pet shopu kao potpunu hranu su samo poslastica. Glavna hrana mladih vodenih kornjaca je meso. Predlazem da procitas sljedece clanke i ispravis eventualne greske u drzanju:

Crvenouha, zutouha i trostova kornjaca

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Pisano: 16.06.2012

Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav i vama, nova sam ovde :)
Hm, to "kasljucanje" meni zapravo izgleda kao podrigivanje kod coveka, najvise mi na to lici. Juce sam je cula eventualno 2x da je to uradila, a danas nijednom. Hvala puno na savetima i linkovima, pazljivo sam iscitala i vidim da je sasvim dobro drzim - akvarijum 60/30/30, temperatura vode joj je otprilike oko 27C, postavila sam joj mermernu plocu (koja se brzo greje) tako da ima gde da se sunca, i par skoljkica sa kojima voli da se igra (gurka ih, njuska i slicno :D ), a ima i sijalicu kojom joj osvetljavam mermer cim nema dovoljno sunca. Jedino jos filter nemam, ali joj menjamo vodu na svaka 2-3 dana, tako da je u cistom. I da, sto se ishrane tice, potrudicu se da joj sto pre ubacim malo proteina u vidu piletine ili tako nekog laganog mesa, samo me jos kolicina buni - koliko je njoj tako maloj dovoljno, jer je prilicno halapljiva, pa verujem da joj nece biti problem da pojede i vise od potrebnog..? :)

Pisano: 17.06.2012

Početni član
Početni član

See User information
I, jos jedna stvar koja me jako zanima - koja treba da je dubina vode u akvarijumu velicine koju sam navela da bi joj bilo najprijatnije..? :)

Pisano: 17.06.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Što dublje to bolje :)

I ne vidim da ste napisali da imate UV lampu i to je neophodno.

Pisano: 18.06.2012

Početni član
Početni član

See User information
ok ;) hm, pa sto se lampe tice, koliko sam ja shvatila ona je zamena za suncevu svetlost, koje sada ima u izobilju, pa sam zato planirala da je nabavim do jeseni/zime, a dotle da je u popodnevnim satima "suncam" obicnom sijalicom ;)

Pisano: 18.06.2012
Smanjena slika

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: poliglota
Pozdrav i vama, nova sam ovde :)
Hm, to "kasljucanje" meni zapravo izgleda kao podrigivanje kod coveka, najvise mi na to lici. Juce sam je cula eventualno 2x da je to uradila, a danas nijednom. Hvala puno na savetima i linkovima, pazljivo sam iscitala i vidim da je sasvim dobro drzim - akvarijum 60/30/30, temperatura vode joj je otprilike oko 27C, postavila sam joj mermernu plocu (koja se brzo greje) tako da ima gde da se sunca, i par skoljkica sa kojima voli da se igra (gurka ih, njuska i slicno :D ), a ima i sijalicu kojom joj osvetljavam mermer cim nema dovoljno sunca. Jedino jos filter nemam, ali joj menjamo vodu na svaka 2-3 dana, tako da je u cistom. I da, sto se ishrane tice, potrudicu se da joj sto pre ubacim malo proteina u vidu piletine ili tako nekog laganog mesa, samo me jos kolicina buni - koliko je njoj tako maloj dovoljno, jer je prilicno halapljiva, pa verujem da joj nece biti problem da pojede i vise od potrebnog..? :)

Vazno je da se to kasljucanje ne ponavlja jako cesto, ako primjetis neku promjenu, javi.
Kornjaci ujutro npr. mozes dati kolicinu mesa koja je malo veca od same glave kornjace, a navecer par granula za kornjace.

Imaj na umu da suncanje preko stakla nema nikakve koristi jer staklo profiltrira sav potreban suncev spektar...

Gledaj da dubina vode bude barem oko 10-15 cm.

Pisano: 21.06.2012

Početni član
Početni član

See User information
hvala na savetima! :) sto se dubine tice, problem je sto ako toliko podignem nivo vode kamen za suncanje ce joj biti pod vodom. razmisljala sam o tome, ali nikako da nadjem nesto sto ce joj biti dovoljno visoko, a da ne zauzima preterano prostora u akvarijumu i da moze lako da stigne do tog "suncalista" (mislim, imajuci u vidu da je malena, mozda oko 6cm..

Pisano: 22.06.2012
Smanjena slika

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ideje za izradu kopna mozes naci u clanku na naslovnici: LINK, u podforumu uradi sam: LINK i u galeriji za clanove: LINK.

Pisano: 24.06.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum