NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
64 korisnika su online (10 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 64

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

rasveta i filter
Početni član
Početni član

See User information
Nabavio sam SUN SUN od 180 l .
Akvarijum cu da napunim 15 cm od vrha tako da je rasveta na nekih 20-24 cm od kopna. Akvarijum ima fabricku haubu sa 3x T5 armature, na njima su trenutno 2x39w 14000 K i jedna sa nesto crvenijim spektrom nosi oznaku RED. Nisam uspeo da nadjem neonka sa T5 nosacem za reptile pa sam kupio T8 75 cm 25W exo terra 30% UVA i 5% UVB.
Da li je ovo OK i da li je preblizu ako bude na 20cm od kopna?
Preko fabrickih neonki ide zastitna plastika (predpostavljam da bi stitila od vlage i prskanja) plastika je dosta neprovidna, mat bela i dosta izgrebana da li ona takodje kao staklo sprecava prolaz UVA i UVB zraka? Da li da je uklonim, koliko je onda sigurno?

Da li ce sad sa 4 neonke biti prejako svetlo?

Iznad kopna postavljam halogenku na 12 V 35 mm 20 W nisam hteo jacu da ne bude pretoplo sobzirom da je na 20cm od kopna ?

E sad filter.
Ovaj akvarjum ima fabricki filter u poklopcu duzine nekih 75 cm sa tri odvojene komore ali su dubine komora ispod resetke 4 cm iznad 2 cm, znaci maksimalna ukupna debljina medija moze biti 7 cm. pompa je 900 l/h posto u akvarijum ide 110-120 l vode da li je ovo ok?
imam par nedoumica oko medjuma za filter:

Zbog cega filter ima tri odvojene komre, negde sam video da stvaljaju 3 razlicita medija ili razliciti kombinacje medija u svaku komoru da li to ima svrhe (na primer kom1: sundjer i keramicki prstenovi, kom 2: sundjer i aktivni ugalj kom3: dve vrste sundjera i preko svega tanka sloj perlon vate 1 cm) ili da mi presek u sve tri komore bude isti ili da pomesam medije medjusobno na primer na dno stavim mikx perlica i aktivnog uglja preko sundjer i preko perlon? dajte neki savet ideju ne bih bas da eksperimentisem po par meseci.

Ovaj akvarijum je predvidjen da bude napunjen do vrha a sada ce biti od filtera do vode 10-15 cm da li ce mnogo da prska, da li ce da bude bucan? Da li da postavim neki kao olucic do samih rupica pa sa dve cevi da sprovedem vodu direktno do povrsine vode ili da zalepim parce stakla ili klirita do samih rupica pod nekim uglom i da vodim vodu da se sliva po zadnjem zidu akvarijuma ili po 3D pozadini?

Pisano: 04.05.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: rasveta i filter
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Po opisanome mi se cini da imas akvarij sa top filterom, slican kao u ovoj temi: LINK ?

Udaljenost rasvjete od kopna je ok. Sto se tice lampi 3x39W + 25W + 20W ce ti davati ogromnu kolicinu svjetla koja je dovoljna i za najzahtjevniji biljni i cak morski koraljni akvarij. Ako se radi o crvenouhoj ili zutouhoj kornjaci koje su ljubitelji sunca puno svjetlosti im ne bi trebalo smetati. Međutim ako unutra neces imati pristojnu kolicinu bilja koje ce koristiti tu svjetlost za rast imati ces problema sa algama. Ako imas mogucnost pojedinacno gasiti T5 lampe, ili ih pojedinacno vaditi bez da utjeces na rad ostalih dovoljno ti je da ti jedna ili dvije T5 gore.

Odabrao si dobru UVA-UVB neonku i s njom ne bi trebalo biti problema iako je samo 20cm iznad kopna. Preporucena udaljenost je 25-30 cm od kopna, međutim kako s vremenom intenzitet zracenja padne i ova udaljenost moze proci. Mozda ti se kornjaca prvih par tjedana samo nece htjeti suncati dok zracenje ne oslabi.

Za zastitnu plastiku mozes biti siguran da filtrira UVA-UVB zracenje tako da bi tu neonku trebao nekako instalirati izvan tog plasticnog kucista. Ta plastika stiti lampe od vlage koja je obicno dosta visoka u zatvorenom akvariju. Međutim na akvariju od kornjaca bi trebali postojati ventilacijski otvori i reflektorica za grijanje sto znatno smanjuje kondenzaciju u poklopcu. Znam par ljudi koji u akvariju imaju klasicne nosace neonki i nemaju nikakvih problema. No ne mogu ti garantirati da kornjaca nece jednog dana zapljusnuti nezasticeno grlo i napraviti kratki spoj...kada imas otvorene neonke svakako bi bilo dobro imati vodotijesna grla: LINK ili zastititi ova obicna na neki nacin.

Iz mog iskustva si dobro odabrao snagu halogenke s obzirom na udaljenost od kopna, no to jedino mozes potvrditi mjerenjem temperature termometrom. Na najtoplijem dijelu kopna, direktno ispod lampe bi ti trebalo biti oko 35 stupnjeva.

Sto se tice filtera najveci problem je snaga pumpe. Kako je taj akvarij predviđen da se puni do vrha pumpa vjerojatno nije dizajnirana da dobro radi na djelomicno punjenom akvariju. Ono sto definitivno mozes ocekivati je pad protoka zbog toga sto pumpa mora svaladati tu visinu i tesko je reci kako ce ti to sve skupa funkcionirati. Gdje se pumpa nalazi, u akvariju ili u poklopcu? Koliko watta ima?

Filter je podijeljen na komore kako bi sto urednije u njega mogao poslagati filtracijski materijal kako ti voda ne bi bjezala oko materijala. Da bi ti znao reci kako pravilno sloziti ovaj filter moram znati kako voda protjece kroz njega. Da li voda prvo prolazi kroz jednu, pa kroz drugu, pa kroz trecu komoru (tipa s desna na lijevo) ili u sve tri komore istovremeno ulazi voda putem cijevi sa malim rupicama (spray bara) i slijeva se odozgo prema dolje?
Nisam niti najbolje razumio ove resetke, no predpostavljam da sluze da ti se mediji ne zbiju jedan na drugi prilikom slaganja u filter. Ako mozes najbolje bi bilo slikati prazan filter...
Procitaj ovaj clanak, bit ce ti jasnije kako se inace slazu mediji (od grubljeg prema finijem) i za sto koji medij sluzi: LINK

Ako voda iz filtera curi nazad u akvarij s visine svakako ce ti biti bucan. Oba rjesenja koja si naveo bi mogla biti dobra, morati ces sam probati koje ce ti stvarati najmanje buke. U svakom slucaju gledaj da se tok vode ne odvaja od povrsine po kojoj ce curiti, jer cim ti negdje kapa i nastaju mjehurici biti ce bucno.

Pisano: 05.05.2012

Početni član
Početni član

See User information
Hvala na brzom i opsirnom odgovoru.

Znam ja kako se u nekom normalnom filteru slazu mediji kad imas neku pristojnu visinu.

Ovde kroz sve tri komore istovremeno prolazi voda odozgo na dole putem svi sa rupicama koja je iste duzine kao filter 75 cm.

komore mogu i da se izbace

ali ispod plasticne resetke ima smo 4 cm a iznad samo 2 sta tu i kako sloziti posto ne vidim bas neku svrhu da u komore stavljam razlicite medije jer onda teoretski samo 1/3 protoka prodje kroz svaki.

pumpa je u vodi i ne znam koliko tacno ima w provericu nije mi u ovom stanu....

Pisano: 05.05.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Slazem se da bi u tom slucaju u sve 3 komore trebo biti manje-vise isti raspored medija. Da li su te komore tijekom rada filtera stalno ispunjene vodom ili voda samo curi preko njih (wet-dry sistem)?

Pisano: 07.05.2012

Početni član
Početni član

See User information
da to je klasicni wet-dry sistem

pumpa je 12 w i protok pise 900l/h ja sam merio sa pumpom potoljenom do gornjeg otvora de izbacuje vodu bez donjeg usisnog creva i protok je jedva 300l/

da li znas gde mogu da se nadju t5 UVA -UVB neonke?

Pisano: 08.05.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako je wet dry filtracija bi ti trebala biti dosta ucinkovita. Ja bi na tvom mjestu na dno komora onda stavio pozorne keramicke valjcice i aktivni ugljen ako imas (to je sloj od 4 cm) a gore na mrezicu bi stavio sloj spuzve i na sam vrh vate ako je spuzva dovoljno tanka (2 cm) na taj nacin bi ti se voda trebala jednoliko rasporediti po cijeloj povrsini i kapati po donjim bioloskim medijima. Po opisanome mi se cini da je to tako nekako zamisljeno, slika bi i dalje pomogla.

Vidi za sada kako ce ti funkcionirati ta pumpa sa manjim protokom, ako rijesis ostale probleme tog filtera (prvenstveno mislim da ti povrat vode u akvarij ne buci) onda si lako stavis jacu pumpu.

T5 UVA-UVB neonke su se tek nedavno pojavile na svjetskom trzistu, evo par linkova na proizvode koji su poznati u EU: Arcadia, Lucky Reptile
Nazalost na nasim prostorima ih jos nisam viđao, iako se proizvodi od Arcadie znaju naci.

Pisano: 09.05.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum