Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Dno Predhodni Topik Sljedeci Topik
Registrirajte se da bi komentiraliTopic is Locked
Re: Jeftin pravilan smeštaj za BojGora |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
koga si izvadila iz vode jel kornjacu ili poklopac...ako si kornjacu izvadila nisi trebala...to je njena reakcija na toplotu..jer se u hladnoj vodi ne mogu kretati...nece se ugusiti....za privremeno kopno mozes staviti oblutke veceg kamenja i naslagati ga i to ce ti posluziti kao privremeno kopno...samo pazi da se ne moze srusiti na kornjacu Citiraj:
naravno da postoji mogusnost...nabavi neku vecu posudu....da moze kornjaca imati prostora da pliva.....bitno je da samo imas opremu...sto se filtera tice imas unutrasnje i vanjske....unutrasnji su jeftini puno od vanjskih...ali vanjski su puno kvalitetniji....ako uzmes vanjski vodu ces mjenjati svako nekoliko mjeseci...a sto se tice lampe...imaju posebne koje sijaju UVA UVB spektar svjetlosti...a obicne sijalice se koriste za grijanje kopna...one ne mogu istopiti plastiku osim ako sijalica nije preblizu...sluze da bi se kopno zagrijalo na 30 i vise stepeni....mora se imati da kornjaca ne bi dobila upalu pluca
Pisano: 22.12.2009
|
|||
Rajvosa moj aqvarij WC je naj stra
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Najjeftinije i najbrže za malo para možeš sklopiti smeštaj ukoliko nabaviš plastično korito, kadicu za bebe ili nešto slično. Vodu sipaš maksimalno, a da ne može izaći. Postaviš nešto na sredinu da bude kopno (cigla, naopako postavljena saksija, veći kamen...). Kupiš onu lampu što je na štipaljku i staviš reflektorku u nju da zagreva kopno. Akvarijumski grejač i unutrašnji filter takođe, vodiš računa da ne prehranjuješ kornjaču.
Imaš ovde sve: Smeštaj za kornjače
Pisano: 22.12.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav!
U drugoj temi ti je vec receno da moras promijeniti uvjete drzanja. Kornjaca je gmaz, egzoticni kucni ljubimac koji zahtjeva određene uvjete za normalan zivot. To nije ljubimac poput psa ili macke kojeg treba maziti i pustati u setnje. Svako nepotreno diranje bi se trebalo izbjegavati, a setnje po podu nemoj vise niti u ludilu prakticirati. Kornjaci je to stresno iskustvo i jako dobra prilika da se prehladi, pogotovo sada po zimi. Za pravilno drzanje kornjace je potrebno sto vise prostora za plivanje. To moze biti skupi akvarij, ili jeftina plasticna posuda - kornjaci nije vazno, samo je vazno da ima prostora za plivanje. Kopno mora biti prostrano i lako dostupno, mozes ga izvesti na razlicite nacine. Od opreme ti je potreban grijac, lampa za grijanje (obicna zarulja - spot lampa ili reflektorica), posebna UVA-UVB rasvjeta za gmazove i filter. Sve detalje mozes pronaci u onom linku o smjestaju sto ti je @stanikic dao: Smjestaj za vodene kornjace Također ti preporucam da procitas clanak o prehrani i pocnes hraniti kornjacu pravilno: Prehrana vodenih kornjaca (popis) Citiraj:
Za kornjacu se ne moras brinuti da ce se utopiti bez obzira na dubinu vode, one su prilagođene zivotu u vodi i izvrsni su plivaci. Citiraj:
Pazi, bez obzira na to ako imas vanjski filter potrebno je raditi djelomicne izmjene vode, kod manjih smjestaja jednom tjedno, a kod vecih barem jednom mjesecno. U vodi se skupljaju otpadne tvari koje filter ne moze odstraniti iz vode i jedino ih se mozes rijesiti promjenom vode!
Pisano: 23.12.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Hvala vam puno na savetima, trudim se što brže da sredim sve. Za sada je u svojoj staroj posudi, ima kamen na koji se penje, stavila sam ga na mesto gde ima sunčevih zraka i nabavila grejač. Puštam ga samo koliko da promenim vodu, hranim ga somovinom i piletinom.
Sutra kupujem veću posudu! Ali, mislim da imam novi problem - upravo sam zatekla skoro crvenu vodu!!! To se NIKAD nije deslo!!Šta sad to znači?? Šta da radim?...
Pisano: 25.12.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Citiraj:
Verovatno krv...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
A cime je hranis?Da li je granis s onim Crvenim/narandzastim granula,a?To se i mojoj rodivi desavalp.Kornjaca kako ih da kazem zvace i smrvi ono ispusta onu crvenu boju...Ali je moguce i da je krv...Imas li ikakve tupe odnosno ostre predmete u akvarijumu...Kamen,staklo....?
|
|||
Emina
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Te granule neće da jede i nikad nije hteo. Hranim ga račićima i mesom, a poslednjih par dana jede belo pileće meso i filet od soma.
Imam kamen koji je tu oduvek, ali se do skora nije penjao na njega. od pre par dana je počeo da se penje na kamen prilično često, pa i ja pomislih malopre da se nije povredio. Međutim, nema ničega čudnog na njegovom telu, nikakve povrede... Jel moguće to da je nekako (nemam pojma kako) dobio neku unutrašnju povredu? Ali krvi nigde na njemu nema. Ceo dan je voda bila normalna i u roku od 15 minuta (dok sam bila u drugoj sobi) nešto se desilo i ja sam zatekla crvenkastu vodu!
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
koliko je kornjaca stara?
|
|||
Emina
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
To ne znam. Kod mene je skoro dve godine, a dužina oklopa mu je 10-11cm (mužjak je).
|
|||
|
Registrirajte se da bi komentiraliTopic is Locked
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.