NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
57 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 57

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Koji je najbolji smještaj za aquaterarij?
Aktivan član
Aktivan član

See User information
Ovako.
Čitao sam dosta o tome svemu, i moram priznati da mi je možda i promakla ova tema, ali eto ako je ima premjestite ili mi dajte samo link.

Mene zanima, koja su vaša iskustva u držanju vodenih kornjača, tj. u koju sobu ju je najbolje smjestiti. Za položaj otprilike znam, jer sam dobio u pet shopu jedan priručnik i to mi ne predtsvlja problem.

Kod nas se trenutno nalazi u spavačoj sobi jer tamo ima dovoljno i dnevnog svjetla jer soba gleda na jug, a opet ne pada direktno sunčevo svjetlo do kasnijeg poslijepodneva. Naravno da se to može regulirati i sa roletam isl, jer inače ljeti bi bilo prilično vruće u stanu. Zato imamo i neonke i spot light.
Čitao sam kako su kornjače znatiželjne životinje i to je istina kad se radi barem o našoj kornjači. S druge strane vi koji se ozbiljnije bavite držanjem uzgojem, isl. preferirate da ih se ne dira puno isl. Ja se s time slažem i sve je to OK. Međutim, nama koji imamo samo 1-2 kornjače i koje nisu odrasle da tako kažem po nekim propisima o držanju istih, one imaju malo drugačije navike. Npr. ova naša voli vidjeti kad smo blizu jer je jednostavno tako navikla budući da je do prije cca godinu dana bila u dnevnoj sobi. Onda je opet problem, jer sam inače lud za sportom, filmovima i glazbom, kad malo pojačam zvuk ili na kućnom kinu ili na tv-u, pa mislim da bi to isto tako moglo joj smetati.
Dakle idealno bi mjesto bilo barem tako pretpostavljam, kao kod nas spavača soba. Međutim, problem nije danju, već noće, ako ja npr želim upaliti svjetlo i čitati, odmah ju uznemirim, pa tako znači ništa od toga. Osim toga, zašto imati tako zanimljivu životinjicu ako je ne možeš makar promatrati, a u spavačoj sobi to definitvno nije čest slučaj. Naravno, da poludi kad je gladna i kad nas vidi i odmah pravi cirkus po akvariju što zna malo nekada ići i na živce, a pogotovo jer nisamo još postavili dolje sitni šljunak pa ovaj krupniji za sada lupa kad ona ruje po dnu i to zna biti dosta glasno.
Kao treća opcija nameće se jedna manja soba, "radna" gdje nam je smješten kompjuter i uglavnom hrpa kojekakve dokumentacije isl. Namjeravamo tu sobu sređivati uskoro tj premjestiti i dokkupiti nešto sitno polica i stol za kompjuter pa me zanima da li bi tamo možda bilo dobro mjesto. Nismo baš prečesto tamo, ali eto pitam kao opciju. Ta soba gleda na sjever i dosta je mračna i za dana, što i nije toliki problem jer kažem ima osvjetljenje neonke i spotlight, ali nekako mi se ne čini kao idealno rješenje, ali opet možda griješim.
I na kraju postoji opcija, ali samo kao opcija - kuhinja povezana sa blagovaonicom, veća prostorija, samo je problem jer ne znam da li baš ima mjesta tamo. uglavnom, ne znam da li je to pametno mjesto, ali i tamo provedemo dobar dio dana, pa možda i to treba uzeti u obzir.
Kupaonica naravno ne dolazi u obzir, isto kao niti predsoblje.
Više soba nemamo :) a radi se o stanu, ne kući, dakle nema nikakvih drugih opcija.
Doista nisam naišao na neki savjet u vezi s time, pa eto molim vas da odgovorite, ali probajte se staviti u poziciju nas, "amatera", a ne vas "profesionalaca" u držanju kornjača.

Pisano: 30.04.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Koji je najbolji smještaj za aquaterarij?
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Evo, potrudit cu se da ti opsirno odgovorim.

Prije svega, sto se tice navike, radoznalosti i slicnome.
Drago mi je da shvacas sto se tice da se kornjace ne diraju
previse ili bezveze. Navika da, znatizelja ne.
Kornjaca navikne na onoga koji je hrani, i stime skoro histernicno
pliva uz staklo kada vidi da se vlasnik priblizava akvarijumu.
Ono sto se cesto interpretira kao radoznalost,
kada kornjaca (greskom) hoda po stanu ili pliva nemirno po
akvariju je nemir. Cesto je to slucaj kada se nadje u
nepoznatom, primjer novi akvarij, ili spomenuto pustanje
"u setnju". Kornjaca u tom trenutnku se zeli samo sakriti.
Takodjer ako ih vidimo da su stalno u akvariju nemirne,
onda ili je novi smjestaj, nesto je promjenito ili kao primjer isto,
zenka koja treba snjeti jaja a nema gdje (pjesak).
U kratko, ne radi se o znatizelji kao sto je to kod psa, macke ili slicno.

Mjesto gdje se najbolje moze postaviti akvarijum moras ti
sam pronaci. Nitko ti nemoze reci tu i tu je najbolje.
Posto se neradi o vanjskom smjestaju, svejedno ti je umjetna
rasvjeta potrebna i stime neigra toliko veliku ulogu dali bio u sobi
prema jugu, ili prema sjeveru, ili sta ja znam.

Zadnje mjesto gdje bi ja osobno drzao je spavaca soba.
Ali ja nemam izbora pa moram i tamo. Po meni osobno,
i ovdje se radi samo o osobnom iskustvu, akvariji bi trebali
biti u posebnoj porostoriji. Posto ti samo jedan imas,
predlozio bi ti da ga stavis tamo gdje ti se svidja, gdje ce ti
biti na vidiku. Na kraju krajeva je to ljep ukras za stan.
Ja takodjer zivim u stanu, i nema prostorije, nema hodnika,
gdje nema akvarij. Trece djete je na putu pa cu ih morati seliti
uskoro. No ovog ljeta ih konacno selim u posebnu prostoriju.

Jos par rijeci u vezi "amatera" i "profesionalaca".
Tko se broji profijem, tko amaterem ?
Kad vidim neke ljude koji sami od sebe indirektno govore
da su profesionalci, onda mi se smuci kada vidim sto izjavljuju.

Ja kada sam se pojavio prije tri godine na Hrvatskom Webu o
Kornjacama, popljuvali su me i poceli govoriti stvari kao da
nemam osjecaja za svoje kornjace jer ih imam puno i nemogu
gledati na njih kao netko tko ima samo jednu ili dvije (sto je u
biti i istina ali ne u tom kontextu kako je meni tada prebaceno
).

Nema "propisa" kako kornjaca mora odrasti. Ima pravilno i ne pravilno. I bez obzira dali imao jednu, ili 135 kornjaca svaka se treba pravilno drzati i odhraniti. Tu nema "amater" ili "profi".

Pozdrav, M.

Pisano: 30.04.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
evo TITO ti je sve odg i dao svoje misljenje i pitanje za TITA a koliko stvarno imas kornjaca gledao sam galeriju i nisam uspjeo sve pregledati slike(zabolile su me oci gledajuci)

Pisano: 01.05.2009

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Evo. nakon dužeg razmišljanja pala je mislim konačna odluka da kornjačica seli iz spavače u radnu sobu iliti "Green room" :) zbog boje zidova naravno.
Ukoliko i bude uključen monitor od compa ili mala svjetiljka navečer neće biti to toliko dramatično a ostatak vremena će imati mira. Mislim da će to na kraju tako završiti... Iako bih najradije stavio je u dnevnu jer kako kažeš ipak je to ukras stana, ali tamo će zbilja pored mene dobiti slom živaca ko i moja supruga što je već dobila od mog brzog prekopčavanja tv programa :)

Pisano: 13.05.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ma mojima je i kompjuter i tv u sobi ne smete ima nista one spavaju kada im je vrijeme,one se samo protegnu i spavaju na filteru ali nije ukljucen navecer poslije 11 sati nebrini se za zenu navici ce se ona vec nekada na smjestaj

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Ado
ma mojima je i kompjuter i tv u sobi ne smete ima nista one spavaju kada im je vrijeme,one se samo protegnu i spavaju na filteru ali nije ukljucen navecer poslije 11 sati nebrini se za zenu navici ce se ona vec nekada na smjestaj

Osobno bas ne volim drzati svoje zivotinje u blizini zvucnika, televizora i monitora, ali danasnji lifestyle bas ne daje druge mogucnosti.

Ado, greska je gasiti filter preko noci jer na taj nacin prestanes snabdijevati nitrificirajuce bakterije kisikom. One ugibaju (odnosno, nikada niti nemaju vremena namnoziti se u dovoljnoj mjeri) pa nemas bioloske filtracije koja je ujedno i najvaznija kod drzanja kornjaca.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
lifestile je cudo
dobro od sada cu ga drzati stalno upaljenim zajedno sa grijacem

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum