Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Sylvania |
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Kupila sam Sylvania UVA-UVB sijalicu od 15W, ali sam procitala da ne mogu da se koriste za grejanje kopna. Znaci sad treba da uzmem posebnu sijalicu za to?
Pisano: 01.06.2010
|
|||
|
Re: Sylvania |
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
A kako bi bilo koristiti grijani kamen? Vidio sam da se to prodaje za gustere i druge reptile ?
Pisano: 31.08.2010
|
|||
|
Re: Sylvania |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Grijaci kameni nisu dobra solucija za vodene kornjace iz vise razloga. Kornjace su gmazovi koji zive od sunca tako da im je i sama svjetlost vazna. Kombinacijom neonske i obicne lampe postizes svjetlosni raspon slicniji suncevom. Također, kornjace su naviknute da im toplina dolazi prvenstveno odozgo. Grijaci kameni uglavnom sluze za pustinjske zivotinje. U prirodi se kamen ugrije na suncu, i cak kada se suncev intenzitet smanji i sunce zađe on i dalje isijava toplinu. Kako u terarijima nema ogromnog kamenja koji mogu akumulirati toliko veliku kolicinu topline, niti izvora koju daju toliku energiju koriste se takvi kameni. Mnogi teraristi savjetuju da se to kamenje izbjegava jer je bilo slucajeva opekotina kod gustera uslijed kvara termostata. Obicna reflektorica je puno bolje i daleko jeftinije rjesenje.
Pisano: 01.09.2010
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.