Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Raphael |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Evo želim ti jedan veliki pozdrav od mene...za hranjenje iz ruke nebih baš rekao da je dobro nego ako možeš nabavi neku plastičnu pincetu pa je iz nje hrani da se nebi ozljedila a to sto on haoticno pliva kada ti dodes okolo moguce je da te se jos boji ili zna da di mu ti izvor hrane pa odmah poludi kada te vidi!!!I preporucio bih ti da kupis grijac i filter ne trebas zuriti ali kada imas priliku kupi!!!! ...i ako mozes da slikas cijeli aqua u kojem je sada trenutacno...!!...i u vezi izemta i toga nabavi pjeska pa ga stavi u aqua jer ce ti pomoci oko izmeta neces trebati svaki dan mijenjati vodu a i filter ce ti filtrirati vodu tako da ce ti i on isto pomoci!
Pisano: 19.05.2009
|
|||
zlatko__hr
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
To za pincetu sam i ja razmisljala... A zasto bas plasticnu? Necu ga povrediti, pazljiva sam.
A sad mu se neobicno svidja jedan deo akvarijuma...i nece da izadje odatle...ja mu stavila skoljkocu tu da bi plivao malo...on je normalno lagano pomerio... Filter i grejac naravno, samo da mi stigne akvarijum. Evo ga i akvarijum, jako je mali ali kao privremeno resenje odlican, bolji od plasticne posude, iz koje mi je inace juce pobegao.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
a dobro ti pokusaj ali moras paziti...jako mi je drago sto se tako brines za kornjacu...!!!
|
|||
zlatko__hr
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Pozdrav i dobro dosla! S obzirom da jos nisi slozila kornjaci posten smjestaj savjetujem ti da procitas sljedece clanke, tamo ces naci sve potrebne informacije: LINK Kornjaca na kopno jos ne izlazi zato jer se nije privikla na novu okolinu. Trebat ce joj neko vrijeme da stekne osjecaj sigurnosti. Također, uvjeti na kopnu moraju biti zadovoljavajuci. Temperatura kopna uvijek mora biti nekoliko stupnjeva visa od temperature vode. Kornjacu bi sada trebala ostaviti na miru da se privikne na novu okolinu. Nije preporucljivo da akvarij selis na terasu jer uzrokujes sok od promjene okoline. Kornjaca se zato vjerovatno umirila, ali ako je jako taj dan zahladilo i ako je bila izlozena propuhu postoji opasnost da se razbolila. Drzi je cijelo vrijeme na toplom, ako kornjaca ne obija hranu i aktivna je nemas razloga za brigu. Kojih je akvarij dimenzija? 90 litara bi trebalo biti dovoljno za sljedecih godinu-dvije dok kornjaca ne naraste. Citiraj:
Preporuca se uporaba plasticne pincete jer bi kornjaca mogla ozlijediti kljun dok grize metalnu pincetu. Ako te sto zanima slobodno pitaj, tu smo da pomognemo!
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Za link hvala...to sam sve vec procitala...
Pincetu sam uzela, i njemu je super...nije je se ni bojao...vazno da mu daje hranu. Sada sam videla da kod zadnjih nogu, tamo blize oklopu, pri vrhu ima nesto kao....paucinu...sta mu je to...? Akvarijum je 90l ali kao sto sam vec rekla namestila sam da ne bude toliko visok. _____________________________________________________ Jos nesto me zanima, negde sam procitala da je u akvarijum jako lepo imati tzv akvarijumski limun... Ako bi neko mogao da mi pokaze kako to izgleda bila bih zahvalna...ili da mi bar kaze tacan naziv da ja pronadjem. I pet shop men mi je juce pokaziviao obicne filtere, ali i neki koji je kao ujedno i pumpa i filter...Sad, ja nikada u zivotu nisam imala ni ribice, pa mi akvarijum nije bio ni potreban, pa se ne razumem. Znaci koji je bolji?! I negde sam procitala, ali sad ne mogu da nadjem, pa ako nekom nije tesko neka mi kaze. Sta mogu staviti umesto stiropora ispod akvarijuma?
Pisano: 20.05.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
ma stiropora imas kupiti gdje hoces a mozes umjesto njega staviti neku mekanu debelu krpu ili neku gumu ali je ipad naj bolji stiropor
a ovo sto ci napisala za ovo sto ti se cini kao paucina ja mislim da se tvoja kornjaca peruta(ljusti kozu) tako je kod mojih bilo i prestane brzo naj bolje bi bilo da slikas pa da budemo sto posto sigurni za ovaj akvarijski limun nisam cuo pa tako da ne znam sto se tice filtera uzmi vanjski filter jer je on bolji i lahko se odrzava uzmi taj bez pumpe pazi da ti ne uvali prodavac (samo mana vanjskih filtera je to sto su skupi) ali zato super obavljaju svoj posao i moja ti je preporuka vanjski filter
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Ma znam ja da se moze kupiti bilo gde...ali mi je ruzno...ja bih ga najradine prefarbala...u zeleno npr...
A koliko je skup taj filter...Skup ispod 200kn ili skup preko 200kn? Ne znam sta je tebi skupo? A to sto ljusti kozu...jel to lose? Ili samo raste... I nikako mi nije jasno kako se prazni veliki akvarijum....Ako bi mi to neko pojasnio...bilo bi lepo...Jer, ponavljam, nikada nisam drzala ni ribice...a kamoli nesto drugo.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Pod limun mislis na akvarijsku biljku? Ako da onda se to odnosi na biljke iz roda Hygrophila. Ovo su dvije poznatije: LINK1, LINK2. Samo ja ti bas ne bi preporucio tu biljku za drzanje sa kornjacom, jer te biljke trebaju relativno visoke akvarije, svijetlo, pravilno gnojenje itd. Bilo bi bolje da za ukras stavis vodenu lecu, vodenu kugu, rogolist i slicne plutajuce biljke. Obrati pozornost da te biljke nisu osjetljive i jako zahtjevne sto se svjetla tice jer ce ti propadati. Skoro svi moderni akvarijski filteri imaju ugrađenu pumpu u sebi, to je danas normalna stvar! Postoje razlicite vrste filtera, sve o njima imas ovdje. Ako imas novaca najbolji izbor bi svakako bio vanjski filter. Citiraj:
Stiropor je najbolje staviti ispod akvarija, mozes jos eventualno koristiti podlogu za laminat. U svakom slucaju stiropor mozes obrubiti crnom izolir trakom da ti ne izgleda ruzno... Vanjski filteri su obicno skuplji od 200 kn iako se mogu naci i jeftiniji polovni...od kuda si ti? Ljustenje je normalno, kornjaca samo raste. O odrzavanju (praznjenje, ciscenje) imas sve ovdje.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Ja nisam iz Hrvatske, iz Srbije sam.
Hvala za link...nisam videla ovo za praznjenje. Hvala na savetima, za biljke cu jos razmisliti, sve po redu. Prvo akvarijum da stigne. I ovde sam negde procitla da debljina stakla ide prema litru jel da? Znaci 90l = 9mm E sad, drug mi kaze da je to malo, i da nece izdrzati!? Ali ja nesto mislim, nece vode biti do kraja...
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.