Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Nadogradnja na akvetarij radi tvornickog poklopca |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav, drago mi je da je akvarij stigao i da kornjaca uskoro dobiva vise prostora!
Nadogradnju mozes napraviti od jako puno materijala, OSB ploce su ok, no ja bi na tvom mjestu napravio ovako nesto: Znaci das si izrezati tri stranice stakla debljine 4-5 mm i samo ih zaljepis na bridove akvarija silikonom. Straznja stranica moze biti lakirana drvena ploca s ventilacijskim otvorima i ugrađenom lampom za grijanje ili mozes samo ostaviti otvoreno s obzirom da ces iza imati zid u koji si planirala userafiti lampu za grijanje kopna. To ce ti biti sasvim dovoljno ventilacije. S obzirom da ti visina te nadogradnje treba biti samo 10-15 cm da postignes adekvatnu visinu lampe od kopna, ne bi trebao biti problem odrzavati akvarij bez obzira sto se ta nadogradnja nece dati skinuti. U svakom slucaju nekakva ventilacija mora postojati jer ako ce vlaga unutra stalno biti 90% kornjaca bi s vremenom mogla razviti respiratornu infekciju.
Pisano: 14.10.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Dragi Kori, kao i uvik hvala ti na isrcpnom odgovoru.
Nego kako je bilo na akteru?
Pisano: 15.10.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Malo kasnim sa odgovorom, kornjača uživa u novom domu, ovako napravljenom vec neko vrijeme. Imala je neke ranice na nogicama, kojih vise nema od kad je u novom domu. Prešli smo potpuno na biljnu hranu. Jede matovilac, mrkvu, radic (divlji i domaći), salatu tu i tamo, te ako sam gdje u divljini donesem joj kojeg puža ili glistu. :D
Modificirali smo preporučeni nacrt, radi lakšeg čišćenja. Stavili smo stakla na bočne stranice i na prednju (livo i desno po 25cm), sve je dignuto za 20cm, i na to poklopac, stražnja strana je potpuno otvorena. Montirati smo lampu na nekakav štap :D kao sto se vidi da ima za sunčalište. Razdaljina od platforme do poklopca, sada je 40cm. Ne znam gdje ima kupiti lampi koje si stavio na nacrt, a da je mogu ugraditi na sami poklopac? Nažalost prilikom čišćenja akva lupila sam sa rukom u spot lampu, pa je pregorila. Imali smo JBLreptile nesto nesto. Tek kad je ista pregorila, sam Skuzila da nema UV, pa idem u nabavu UV lampe + nova spot lampa ahahahahah. Da li UV i spot može biti sve u jednom? Spot znam da može biti obična kućna halogenka. Ne znam kako da iskombiniram nesilište... Ne mogu ni širiti Aqua ni nadogradjivati vise. Mogu jedino skinuti platformu, te nesto drugo iskombinirati. Puno pozdrava od nas.
Pisano: 28.12.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Vidjela sam ne nekim Titovim slikama da je on stavio plitku plasticnu posudu napunjenu pijeskom na cigle u akvarij. Pogledaj malo http://www.kornjace.com/modules/newbb ... 2&viewmode=flat&order=ASC
Ako mozes skinut staklenu platformu to bi ti bilo najjednostavnije. Samo oprezno, mi smo to radili pred koji dan i skoro s*ebali akvarij, ali nasa platforma je bila izvedena dosta komplicirano pa je bilo teze. Koliko vidim kod tebe se ona drzi samo na uzduznim plocicama, to vjerovatno ne bi bio problem odljepit. Sto se lampi tice, pogledaj malo slike koje sam ja stavila jucer ovdje http://www.kornjace.com/modules/newbb ... t_id=21062#forumpost21062. Ako ti je ona strana prema zidu bez nadogradnje mozes tako nesto montirati na zid. Takve lampe su ti skroz jeftine, imas ih tako reci svugdje gdje se prodaje rasvjeta, grlo je standardno (E27 mislim) tako da tu onda mozes stavit i reflektorku za grijanje i UVB, jednu do druge. Dok ti se ne javi netko s malo vise iskustva (ja sam tu pocetnik i skroz sam zbunjena bas kao i ti) i kakvom boljom idejom razmisli o tako necemu. Fiksno ti je na zidu i automatski manje rizicno da se ne polome. Ja u zadnje 3 godine od kad je tako montirano nisam uspjela ubit ni jednu lampu (a ja sam inace strucnjak za takve stvari)
Pisano: 29.12.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Nadogradnja je ispala super, dobro ste se snasli s ovom rupom sprijeda za odrzavanje! Ovakvu LINK halogenu spot lampu koja se montira na zid mozes kupiti u vecini salona za rasvjetu...Bauhaus ti ih trenutno ima na akciji po 39 kn. Tu lampu teoretski vijcima i maticama mozes pricvrstiti i za poklopac, međutim morala bi onda busiti rupe na poklopcu. Ali mozes ti ostaviti i ovu bijelu lampu koju imas ako dovoljno cvrsto stoji, unutra isto mozes staviti obicnu spot lampu po 15-ak kn koja ce samo grijati. Generalno niti jedna spot lampa, bilo obicna, bilo halogena ti ne sadrzi UVB zracenje, zbog tehnoloske izvedbe mogu sadrzati samo UVA zracenje kao sto si primijetila. Tako da ti se ne isplati kupovati te posebne lampe za grijanje iz pet shopa. Postoje posebne lampe na zivine pare koje se fiksiraju u klasicno grlo i daju UVA-UVB i toplinu u jednome. Međutim za instalaciju takve lampe unutar akvarija trebala bi imati 55-60 cm udaljenosti između kopna i poklopca jer uzasno griju. Za tvoj akvarij bi bilo sada najpametnije staviti UVA-UVB neonku u poklopac. S obzirom na udaljenost neonki 40 cm od kopna trebala bi staviti najjacu pustinjsku neonku sa 10 ili 12% UVB zracenja (ExoTerra Repti Glo 10.0 (Desert), JBL Solar Reptil SUN i sl.) da bi UVB dopirao do kopna. Kada kornjacu ulovi potreba da nese jaja uvijek mozes na drugu stranu akvarija privremeno staviti kutiju s pijeskom za polaganje jaja ako ne zelis micati platformu van.
Pisano: 29.12.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Eeee hvala vam oboma. Idem kupiti nove lampe sta ih mogu obje u zid stavit.
Nisam još sigurna sta da radim sa kopnom, vidila sam Titovu izvedbu još prije, i zakon je. Tako sam nekako i ja mislila. Čekam inspiraciju. :D
Pisano: 03.01.2014
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Samo jedna napomena da izbjegnes probleme. Zadnja UV zarulja koju sam bila kupila je imala poslije grla dosta veliko keramicko prosirenje pa je nisam mogla ugurat u ovaj "luster". Do tada smo kupovali neke reptil glo koje su bez problema isle, ali ih trenutno nitko nije imao. Nakon par dana mozganja smo doskocili problemu tako (priznajem da je muz vise mozgao nego ja jer o elektromaterijalu nemam pojma) da smo stavili adapter s obcnog grla na minjonku i jos jedan s minjonke na obicno grlo i tako smo zarulju izvukli vise na van da je mozemo montirat. Nisam bas sigurna da li sam ti dobro objasnila, ali ispalo je za kornjacu jos i bolje jer su cijevi bile vise izvucene na van pa smo je okrenuli tako da je duzinom iznad suncalista. Ti adapteri su kostali mozda po 10-ak kuna svaki (mislim da su cak i bili jeftiniji od toga) i kupili smo ih u specijaliziranoj trgovini elektro opreme. U stvari mi smo trazili samo produzetak E27 s obje strane, ali kako to nismo nasli, morali smo ovako iskombinirat.
Pisano: 04.01.2014
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Hemera ima bas UVA-UVB neonku i ne bi trebala imati problema sa instalacijom neonke u poklopac. Tebi je nastao problem jer si u reflektorsku lampu instalirala UVA-UVB stednu zarulju. Ali usvakom slucaju ideja sa adapterima E27/E14 pa E14/E27 je odlicna!
Pisano: 05.01.2014
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Nismo ni mi dosli do te ideje bas preko noci, dugo smo mozgali sta i kako napravit. Prva ideja je bila da se grlo izvuce malo van iz te lampe, ali kako to zbog ne znam ni ja kojeg razloga nije uspio napravit, trazila se ideja kako to drugacije rijesit, a da ne moramo kupovat i montirat nove lampe (uvijek problem s rupama koje se cesto ne slazu). Zato sam i napisala kako smo to u konacnici rijesili jer mozda nekom ta informacije dobro dodje.
Pisano: 05.01.2014
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.