Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Legalne kornjace :) |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Da, sad sam se setio procitao sam ovo za crvenouhe na jednom sajtu nekog pet shopa na Novom Beogradu, oni tamo prodaju samo cancare.
Pisano: 20.03.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Čančare su ugrožena i zaštićena vrsta, a što se tiče crvenouhih one se ne prodaju u Hrvatskoj iz razloga što ih mnogi ljudi puštaju u prirodu (to je kazneno djelo) i onda istiskuju naše autohtone vrste poput barske kornjače tako što su crvenouhe jako proždrljive i stalno traže nešto za jesti i polako nestaje hrane za domaće vrste i borbe međusobno mogu uzrokovati nestajanje nekih domaćih kornjača na jednom dijelu jer će naravno dominantnija i jača pobijediti.
|
|||
"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat . |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Sad vidim da je u Srbiji u februaru donet novi pravilnik o zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama. Kao i do sada politika i biznis je u pitanju. Testudo graeca je strogo zaštićena kao i Emys orbicularis, Testudo hermanni je zaštićena komercijalna vrsta.... Meni je kao i obično muka od tih pravilnika...
Detaljnije kome se čita, ja nemam nameru: Pravilnik Strogo zaštićene divlje vrste Zaštićene divlje vrste I naravno Pravilnik o prekograničnim prometu i trgovini zaštićenim vrstama Zabranjen je uvoz Chrysemys picta i Trachemys scripta elegans. Na kraju imate i CITES obrazac, na ćirilici i engleskom. Treba razlikovati pojmove: zabrana držanja, zabrana uvoza, zabrana prodaje, zabrana uzimanja iz prirode, zabrana uzimanja određene vrste sa određenog lokaliteta...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Hvala.
|