NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
70 korisnika su online (17 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 70

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

kornjača i zmija
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
jel istina da na području gdje boravi kopnena kornjača neće dolaziti zmije?
upit postavila moja frendica iz dalmacije gdje su se pojavile zmije ovo ljeto u većem broju u vrtovima ooko kuća...

Pisano: 28.07.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: kornjača i zmija
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Prvi put cujem za tako nesto. Sumnjam da u tome ima istine jer cancare i zmije imaju potpuno razlicitu prehranu. Zmije preko dana cak mogu pronaci puno vise sklonista koja su cancarama nedostupna. Kornjaca bi vjerovatno proganjala zmiju da ju nađe na travnjaku, ali da ce zmije nestati sa cijelog podrucja to definitivno nece.

Dolje u Dalmaciji vlada uzasno primitivan stav prema zmijama i bezrazlozan strah. Cijela okolina (ukljucujuci medije) potice ubijanje tih zivotinja bez obzira na to sto su zakonom zasticene i kazne za ubijanje su (bi trebale biti) velike. Vecina ljudi zanemaruje cinjenicu da one potamanje glodavce u okolini i da nece napadati covjeka ako se ne osjete ugrozeno. Osim toga, samo 2 od 16 vrsta zmija je opasno za covjeka. Ako se frendica boji zmija preporucam savjete udruge HYLA: LINK ili knjizicu Zmije Hrvatske - Priručnik za određivanje vrsta.

Pisano: 28.07.2010

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Kori
Dolje u Dalmaciji vlada uzasno primitivan stav prema zmijama i bezrazlozan strah. Cijela okolina (ukljucujuci medije) potice ubijanje tih zivotinja

Nije bas cijela okolina, ali nazalost toga stvarno ima previse. Uzasnulo me ono nekidan na tv-u kad su oni debili sa, cini mi se, Peljesca pokazivali onog jadnog udava kojeg su 'satima ubijali ostima'.
A zivotinja je sigurno odrasla u stanu i uopce nema razvijen instinkt za borbu. Tako se nadam da ce dobro zazaliti zbog toga.....................

Al isto kad razmislim, ovde u nekim podrucjima ima dosta poskoka i ljudi ih se s razlogom boje. Nisam uopce pobornik ubijanja zivotinja, ali sta ako su one prijetnja tvom djetetu i ako ih je toliko da je suzivot nemoguc??

Pisano: 29.07.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: snjezana
Nije bas cijela okolina, ali nazalost toga stvarno ima previse. Uzasnulo me ono nekidan na tv-u kad su oni debili sa, cini mi se, Peljesca pokazivali onog jadnog udava kojeg su 'satima ubijali ostima'.
A zivotinja je sigurno odrasla u stanu i uopce nema razvijen instinkt za borbu. Tako se nadam da ce dobro zazaliti zbog toga.....................

Al isto kad razmislim, ovde u nekim podrucjima ima dosta poskoka i ljudi ih se s razlogom boje. Nisam uopce pobornik ubijanja zivotinja, ali sta ako su one prijetnja tvom djetetu i ako ih je toliko da je suzivot nemoguc??

A kako nije cijela okolina? Od malih nogu nas roditelji uce da se trebamo bojati i gaditi zmija. Uce nas da je zmija nas neprijatelj umjesto da nas uce kako pravilno postupati u situaciji da ju susretnemo. Nije samo tako dolje u Dalmaciji, tako je u cijeloj Hr., ali dolje su se u nekoliko navrata potrudili da incidenti sa zmijama ispadnu medijska senzacija, a oni heroji.

Sjecam se kada su sa malim djetetom isli na Velebit i onda je poskok "skocio u kolica na dijete". Cijela Hrvatska je bila zgrozena i poruka medija je bila pobit sve zmije, napadaju nam djecu...a poskok (bez obzira sto na to ime insinuira) ne moze skociti, vec samo napasti iz "S" pozicije u dometu od 40-ak cm. Poprilicno sam siguran da je otac djeteta sutnuo tu zmiju nogom i da je ona igrom slucaja zavrsila kod djeteta u toj nosilici/kolicima, jer ona sama od sebe nije mogla skociti, niti je u prirodi te zivotinje da napada ako ima prilike pobjeci. Ali mislim, tko je vidio u Hrvatskoj priznati svoju gresku?! Zmija je kriva!

A sto se tice ovih na Peljescu, zamisli kakvi su to ljudi ako su satima mogli muciti i premlacivati zivotinju? Sto jetakav covjek u stanju napraviti drugom covjeku? Zmija bez obzira na to sto je zivjela u stanu nije pitoma zivotinja, niti ikada moze biti. Njihova inteligencija je jos manja od kornjacine,moze se nauciti na određene rutine, ali djeluje iskljucivo instinktivno. Zmija se vjerovatno suprotstavila cim su naletjeli na nju, ali opet, da li ju je trebalo tako brutalno zaklat? Da im je stalo i da su se potrudili mogli su naci nekoga tko zna baratati sa zmijama. Bila je u zatvorenom prostoru, mogli su je zatvoriti i cekati do iduceg dana da dođe netko iz Splita po nju. Ali balkanski mentalitet, ponos i primitivizam su prevladali.

Niti djeca ne mogu biti izgovor za likvidiranje zmija. Ako si citala onaj link gore vidjela bi da od 550 ugriza su samo 2 zavrsila smrcu!!! A koliko djece svake godine pogine zato sto ih pregazi auto? Koliko djece godisnje izgrizu psi? Ajmo onda zabraniti aute i pse, zmije u usporedbi s ovim nisu nikakva opasnost. A isto tako velik broj ljudi ugrize zmija jer ju pokusaju ubiti ili sutnuti umjesto da je ignoriraju i puste da ide svojim putem. Sto mislis, ako dijete vidi svog tatu kako sa stapom premlacuje zmiju, da li ce pri iducem susretu zmije ignorirati zmiju ili isto uzeti stap i napasti ju?

Pisano: 29.07.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
a ne znam što da vam kažem na sve ovo, radi se o mojoj frendici koja ima kuću na čiovu, a susjeda je u svom vrtu našla zmiju..ne sjećam se koju..ali otrovnicu..nju je frka jer ona imam bebu od 6m, a sestra maloga od 2,5g , a sama je trudna...
osim toga i ja im dolazim uskoro pa je i mene zanimalo vaše mišljenje jer i mene upregnu da zalijevam vrt...
;(

Pisano: 31.07.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Najvaznije je da bezveze ne panicare jer su stvarno male sanse da se ista dogodi. Prvo moras nezgodno naletiti na zmiju (ako pazis obicno je na vrijeme primjetis), onda ta zmija treba biti jedna od 2 otrovne i ako te ugrize treba uopce ispustiti otrov. Druga stvar, Čiovo nije "Bogu iza nogu" tako da si u slucaju ugriza za cas u bolnici i na vrijeme dobijes protuotrov ako treba. Znam da je frka radi djece, ali ako se mame toliko boje pazit ce. Prije spavanja treba dobro pregledati sobu i krevete da se slucajno nije zavukla zmija ili skorpion (ako ih dole ima). A ako se zele u potpunosti osigurati neka na prozore instaliraju mreze za komarce. Vrt bi trebao biti odrzavan, ne smije se dopustiti da se pretvori u sikaru i sanse su odmah manje da ce tamo biti zmija.

Pisano: 31.07.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
odmah sam im poslala članke koje si zalijepio..srećom vrt je održavan ( zasađen domačim voćem i povrćem)
tnks

Pisano: 01.08.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ja sam ove godine naisao na Telescopus fallax (Crnokrpica).

Dodaj datoteku:

jpg  P8080061.JPG (137.07 KB)
427_4c63deb6705e5.jpg 800X600 px

Pisano: 12.08.2010

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Ja sam cuo za crvenkrpicu ona nije otrovna a ova crnokrpica?

Pisano: 07.06.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ima o otrovu na ovom LINK-u

Pisano: 08.06.2011

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum