NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
60 korisnika su online (16 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 60

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Mehaničko oštečenje oklopa
Početni član
Početni član

See User information
Poštovani, evo registrirao sam se na ovu stranicu s namjerom da pokušam spasiti (ako se može) život jednoj ozljeđenoj čančari. Naime pronašao sam jednu stariju ženku čančaru s mehaničkim oštečenjem oklopa, nedostaje joj poveči dio (cca 3 cm u promjeru) oklopa iznad zadnje lijeve noge pa prema vrhu oklopa. Rana je bila puna zemlje, ranu sam isprao tekućom vodom i privremeno pošpricao nekakvim antiseptikom, preko rane sam postavio sterilnu gazu i s ljepljivom trakom obljepio rubove za oklop i samu gazu, da nečistoće ne ulaze u ranu. Bilo je i krvi tako da je vjerovatno i dio tkiva oštećen. Pitanje da li ima spasa za ovu čančaru, i što bi bilo dobro za dalje napraviti ? Da li oklop regenerira i da li se rana može zatvoriti ? Tko ima neka saznanja neka mi pomogne. Hvala.

Mogu kasnije i poslikati ranu.

pozdrav

Pisano: 28.04.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Mehaničko oštečenje oklopa
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Jako je lijepo sto zelis pomoci ozlijeđenoj kornjaci! Napisi za pocetak od kuda se javljas i gdje si nasao zivotinju, s obzirom da se radi o zasticenoj vrsti bilo bi ju pametno predati u azil ako si u mogucnosti (awap.hr) na lijecenje. Svakako stavi sliku da vidimo o koliko ozbiljnoj ozlijedi se radi. Da li ozlijeda upucuje na puknuce (udar auta recimo) ili vise izgleda da ju je nesto izgrizlo?

Ispravno si postupio sto si isprao ranu i tretirao ju antiseptikom, kod gmazova se obicno koristi Betadine 1% otopina za ispiranje rana. Kornjacu bi trebao staviti u neku veliku i cistu posudu bez ikakve podloge(zemlje) kako bi rana ostala cista. Gaza mozda i nije potrebna, u dosta slucajeva je pametnije ne pokrivati ostecenja oklopa jer na zraku brze zarastu. Kada stavis sliku mozda cu moci procjeniti.

Za korjacu svakako ima spasa ako se samo radi o vanjskoj mehanickoj ozlijedi, rana na oklopu uz pravilan tretman moze zarasti, ostati ce oziljak, ali kornjaca ce normalno moci zivjeti.

Početni član
Početni član

See User information
...evo dvije slike u prilogu. Primjetio sam da i zadnju ljevu nogu vuće za sobom (lagano reagira na dodir ali ipak nema snage odgurivati se s njom)
Po meni ozljeda nije od neke druge životinje već mi djeluje kao neki udarac oštrim predmetom ?!? Pronađena uz rub ceste.

Dodaj datoteku:

jpg  Ozljeda 1.JPG (53.80 KB)
2555_517d3aa9e8663.jpg 320X240 px

jpg  Ozljeda 2.JPG (54.15 KB)
2555_517d3abc7c193.jpg 320X240 px

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ovo je ozbiljnija ozlijeda nego sto sam mislio, definitivno ce trebati veterinarska pomoc, vjerojatno ju je lupio auto pa moze biti i unutarnjih ozlijeda. Kornjaca ce vjerojatno trebati na sistemski antibiotik i ozlijeda ce se trebati zatvoriti sa Technovitom ili slicnom smolom za krpanje kopita.
Kontaktiraj AWAP odmah i vidi da li bi se dalo nekako organizirati da se kornjaca dostavi u njihov centar. Ako nece biti mogucnosti zamoli veterinara za morske kornjace iz aquarium Pule da pomogne.

Početni član
Početni član

See User information
...previo čančaru, i sad čekamo sutra da je odnesem u aquarium Verudela, pa nadajmo se ...

Dodaj datoteku:

jpg  prvi zavoj.JPG (74.47 KB)
2555_517d5793b481d.jpg 320X240 px

Početni član
Početni član

See User information
Jadnica
Lijepo od tebe da si je uzeo i da se brineš o njoj..
Sretno sa lječenjem susjed! Javi nam kako je kornjača nakon lječenja kod veta.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Divno je znati da ima ovako dobrih i plemenitih ljudi koji će uvijek pomoći pa i životinji !! Svaka čast !!

Pisano: 29.04.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Jadna kornjaca...meni djeluje kao da je rana od auta. Mozda ima sanse da prezivi.

Pisano: 29.04.2013

Početni član
Početni član

See User information
...prva stvar koju sam učinio u ponedjeljak u 08:00 je ta što sam nazvao Aquarium Pula i telefonski im objasnio i opisao ozljede čančare (usporedio s ozljedama propela brodskih motora kod ozljeda morskih kornjača), ali kako se oni bave samo morskim, poslali me da se javim u najbližu veterinarsku stanicu. Kako sam Ja radio zvao sam mamu i ona je odnijela čančaru u veterinarsku stanicu Pula i tamo ju je zaprimio dr.vet. Mikele Medica (poznati veterinar koji je obradio cca 70-80 morskih kornjača) Pogledati na web-u njegovo ime. On je pregledom konstatirao da su ozljede oklopa jako velike i da nedostaje poveći dio oklopa i pronašao je trag da je muha već bila u rani. Nažalost ova ženka čančara je previše ranjena da bi se spasila, uzeli su je i uspavali.....

Putem e-maila sam kontaktirao i awap. Preporuka njihova je isto da se javim u veterinarsku stanicu....

Nažalost, jedna draga životinja manje...

Pisano: 02.05.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Zao mi je sto je nisi uspio spasiti, ali sreca je da si je nasao. Da se kornjaca zavukla negdje u grmlje pokraj ceste vjerojatno bi danima umirala u velikim bolovima. Ako nije bilo druge opcije bolje je da su je uspavali.

Pisano: 08.05.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum