Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
MIRNES I NJEGOVA KORNJAČA |
||||
---|---|---|---|---|
Administrator
|
Otvaram za tebe novu temu, molim te da sve što trebaš dalje pitaš ovdje. Važi?
Nazalost ja nju samo drzim u kuci a nekad je pustim u vrt jer ako mene nema tu u vrtu a kornjaca je napolju ima dosta groznih ljudi koji bi htjeli juhu od kornjace ....znaci negdje u Novembru i Decembru se ona ukopaje ....pa mogu ja nju ukopati u kuci donesem kakvu posodu i ukopam je negdje 10-15sm.. da li to moze i donesem je pred kamin msm..malo je odmaknem sa tom posudom i nek se grije...haha Cuki1: A imaš li podrum? Vidim da si mlađa osoba i nisi educirana kako spada. Kao prvo i u dobroj namjeri da ti ta kornjača opstane, ne nabavljaj drugu dok ne napraviš pravilan smještaj za ovu. Imaš vjerojatno roditelje ili neku pomoć, braću ili sl. ja ću ti (to su slike sa net-a) pokazati nekoliko primjera smještaja koji mogu biti za stan ili za vrt ukoliko ne želiš kornjaču držati vani - što bi bilo najbolje - a da nije ograđena. Prvo pročitaj ovo http://www.kornjace.com/modules/newbb ... php?topic_id=1356&start=0 da vidiš kako ljudi koji drže u stanu kornjače razmišljaju isto tako dobro je napisala yetti dominiku koja ima većeg iskustva s čančarama molimte pročitaj i ovaj link:http://www.kornjace.com/modules/newbb ... SC&topic_id=1553&forum=16 Mirnes: Hey puno ti hvalaa......znaci ovo cu za hibernaciju a dno mozes staviti 5 cm krticnjaka (rahle zemlje), zatim hoblovine (ne piljevine koja je sitna i prasnjava), pa suhog lisca iz vrta, od smokvi, vocaka loze, na vrh stavi sijena. Neka kutija bude ispunjena najvise sto moze, skoro do vrha, ali da kornjaca kad ju stavis na vrh ne moze izaci. Kornjaca ce se sama poceti ukopavati unutra. Nekad je potrebno kornjacu po danu vaditi iz kutije ako je vani jos lijepo i suncano, a predvecer je stavljati da se ukopa. Nakon nekog vremena ona se ukopa i vise ne izlazi. Onda kutiju smjestis u podrum, a dotad ju drzis vani. U stvari kutija moze biti vani sve dok je vanjska temp iznad nule. Ja svoje pocnem stavljati u kutiju kad noci postaju hladnije i obicno se ukopaju definitivno nakon 15. 10. Tako sam skonto...hhee... To cu u kojem mjesecu Novembru i Decembru objasni mi kada trebam da to uradim tu hibernaciju RUCNU.....imam podrum....temperatura je pogodna dole negdje 10-20 stepeni a preko zime negdje 10.....objasni mi samo kada trebam da napravim to u kutiji imam veliku kutiju duboku za toga...
Pisano: 02.09.2011
|
|||
|
Re: MIRNES I NJEGOVA KORNJAČA |
||||
---|---|---|---|---|
Administrator
|
provjerit ću za hibernaciju, do sutra dobiješ odgovor, moram pitati ljude koji se time bave
cuki1
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Ako sam shvatila kornjača je mala, a nalazi se u kopnenom dijelu BIH, TUZLA
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Prvo hvala moderatoru sto ce se raspitati za to.,..
Jettii: aktivna je u vrt trci i jede i previse sad nesto joj je odjednom doslo ali ljudi de mi objanite jedan mi je rekao za tu hibernaciju moze i ovo da se uradi:da se prvo naspe 5cm rahle zzemlje onog krtičnjaka i onda drugi sloj jedno isto 5cm piljevine onda opet 5cm obicnog suhog opalog lista pa odozgo sijena i da kornjaca nemoze izaci da se ukopa u to kada je hladno to se uradi u nekoj dubokoj kutiji svaku noc da se stavlja u to da joj nebude hladno da li to moze za hibernaciju jer nemam uslove da je kupim nazalost EVO DOLE ISPOD JE TOO .......RE a dno mozes staviti 5 cm krticnjaka (rahle zemlje), zatim hoblovine (ne piljevine koja je sitna i prasnjava), pa suhog lisca iz vrta, od smokvi, vocaka loze, na vrh stavi sijena. Neka kutija bude ispunjena najvise sto moze, skoro do vrha, ali da kornjaca kad ju stavis na vrh ne moze izaci. Kornjaca ce se sama poceti ukopavati unutra. Nekad je potrebno kornjacu po danu vaditi iz kutije ako je vani jos lijepo i suncano, a predvecer je stavljati da se ukopa. Nakon nekog vremena ona se ukopa i vise ne izlazi. Onda kutiju smjestis u podrum, a dotad ju drzis vani. U stvari kutija moze biti vani sve dok je vanjska temp iznad nule. Ja svoje pocnem stavljati u kutiju kad noci postaju hladnije i obicno se ukopaju definitivno nakon 15. 10. SORY NA VELIKOM POSTU AL STA CU i da li ovo moze preko zime da joj bude kao hibernacija |
||||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
cuki1 da tako je zivim u Tuzli u Lukavcu tacnije je to Puracic.....znaci ovako hehe Puracic je u Lukavcu a Lukavac je u Tuzli haha....
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Administrator
|
dobio si odgovor, kornjača kada se zakopa, ne dira se i ne vidiš ju do proljeća
kada joj dođe vrijeme sama se iskopa
Pisano: 05.09.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Citiraj:
Da to sam ja napisala nekome drugome. Tako je. Uzmes dublju kartonsku kutiju. Na dno kutije stavi linoleuma ili debljeg nailona da ne promoci. Na linoleum stavi 5 cm krticnjaka, a na to suhog lisca skupljenog po vrtu pa sijena (napuni do pred vrh kutije). Hoblovinu izostavi. Lisce neka bude od vocaka, vinove loze... Kutiju ne ostavljaj vani na kisi jer ce se sve razmociti, vec ju drzi na suhom. Kutiju ostavi otvorenu radi zraka ili pritvorenu, a gore ucvrsti mrezu kao obranu od glodavaca. Nisi mi napisao koliko ti je kornjaca stara!
Pisano: 05.09.2011
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Kornjaca je stara oko 3mjecesa tako nekako...
|
||||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Ovako moja kornjaca ponovo nece da jede dajem joj sve i svasta i stavljam je na toplo,,,kod KAMINA jer kod nas vise nema sunca zadugo..:D:D ali Uzalud nece i nece mozda je vrijeme HIBERNACIJE pa zato....KO IMA KAKAV SAVJET JAVITE SE...
|
||||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.
You ne moeš post without approval.