Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: OGROMAN PROBLEM! POMOZITE! |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Za pocetak trebas biti svijestan da su sve vrste kopnenih kornjaca strogo zasticene zivotinje. To ukljucuje i obicnu cancaru (Testudo hermanni) koju najvjerojatnije imas mogucnosti nabaviti jer je to najcesca domaca vrsta na ovim prostorima. Uzimanje kornjaca iz prirode je strogo zabranjeno, a ako netko drzi kornjace u vrtu i razmnoze mu se te kornjace su svejedno ilegalnog podrijetla ako nisu prijavljene. Ako zelis kopnenu kornjacu trebao bi ju nabaviti od registriranog uzgajivaca, napisi o kuda se javljas pa te mozemo uputiti najblizem u tvojoj okolici. Prije nabave bi se trebao dobro educirati jer kornjace nisu jednostavni ljubimci kako vecina ljudi misli i vrlo je lako pogrijesiti u brizi ako se oslanjas na zastarjele "narodne" savjete. Ukoliko imas psa u dvoristu kornjacu trebas drzati u posebnom ograđenom prostoru. Psi mogu nanijeti teske ozlijede ovim zivotinjama: Gdje ce kornjaca boraviti preko noci te jos i najmanje treba brinuti, one se same negdje zavuku ili ukopaju. Prije nabave kornjace bi tebao jos puno citati o njima na ovom forumu i nauciti neke osnove o brizi ovih zivotinja.
Pisano: 03.06.2013
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Hvala ti mnogo!! Ali imam psa pekinezera,on stvarno nema petlje ugristi iako je ljubomoran ali navici ce se. Zivim u Crnoj Gori,a nasa "vlada" i ta ministarstva su na niskom nivou,tako da mogu slobodno uzeti kopnenu kornjacu iz prirode,ali mislim da ccu je kupiti iipak.. A tebi jos jednom hvala pisao sam ovo na mnogim forumima i slao mejlove veterinarima,a hvala Bogu da se neko kao ti sjetio i odgovorio mi:)
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Testudo hermanni je zakonski na istom nivou na podrucju cijelog Balkana. Crna Gora ju je također uvela na svoj popis zasticenih vrsta, i također je potpisnica CITES-a, ovdje imas sve reference: LINK
Prema tome i u tvojoj drzavi je ilegalno uzimati kornjacu iz prirode. No bez obzira na bilo koji zakon strogo osuđujemo uzimanje divljih zivotinja iz prirode i stavljanja u zatocenistvo zbog vlastitog gusta, ako volis zivotinje nemoj to raditi. Pas ne mora biti niti velik niti agresivan da bi izgrizao kornjacu ako shvati da mu je kornjaca igracka. Ako i nece dirati kornjacu ne bi mu trebao niti dopustiti da je zadirkiva jer je za kornjacu to jako stresna situacija. Vazno je znati da kornjaca nije ljubimac koji se voli maziti i navlaciti po rukama, to je iskljucivo ljubimac za promatranje i brigu.
Pisano: 03.06.2013
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Ali imam drugaricu,ima 4 godine kornjacu. I kaze da njena kornjaca voli da se seta oko ljudi koji dodju kod nje i ona je ceska takodje..kaze da joj to prija i pred zimu njena kornjaca se ukopa u njihovo dvoriste tj "hibernira". Ja bih stvarno volio kornjacu, moje dvoriste je ogromno ima i trave,biljaka,cvijeca... Ako ne bude prijatno ni u mom ogromnom dvoristu,vraticu je u prirodi , a hvala na savjetuu:)!
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Kornjaca je puno drugacija zivotinja od psa i macke, mozes biti siguran da se ne seta oko ljudi zbog drustva vec eventualno zbog obrane teritorija ili trazenja hrane. Dok je mazenje kod sisavaca urođeno ponasanje kod gmazova jednostavno nije. Gmazovi se mogu naviknuti na ucestalo diranje, no dok se ne nauce prođu velik stres. Ako volis kornjace kroz tako nesto ne bi trebao stavljati svoju buducu kornjacu. Ako zelis ljubimca za interakciju,kornjaca jednostavno nije dobar izbor ljubimca.
Zao mi je sto si odlucio napustiti forum i nadam se da ces ipak nauciti neke najosnovnije informacije o brizi prije nabave.
Pisano: 05.06.2013
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.