Vrlo aktivan član
From Betonska Dzungla
Grupa:
Registered Users Webmasters
Level : 38 HP : 0 / 925 MP : 716 / 50263 EXP : 0
|
Prije par dana, postavio sam slike od tri svojih kornjaca na akvarij.net, kao i ovdje u galeriju. Radi se o vrsti Macrochelodina rugosa, Pelodiscus sinensis i Sternotherus odoratus. I sinoc dobijem pitanje "kako sam se odlucio njih iznjeti van", svi se zacudili odkud Marijan svoje Kornjace vodi u "setnju".
Kao i uvjek, nitko osim jednog momka nije mene direktno upitao "zasto, kako, zbog cega" nego se prica kako ja tvrdim jedno (da se kornjace nediraju) a radim drugo (vodim kornjace u "setnju"). Da razjasnim i ovdje za sve one koje zanima, i za one koji redovno citaju i ogovaraju a nezele direktno upitati. Kornjace moje ja nisam vodio u setnju. Iznjeo sam ih vani na sunce, na travu i na sunce jer na suncu najprirodnije slike mozes napraviti. To se neradi svaki dan. To je jednom u 1, 2 ili 5 godina. Velika je razlika u tome zbog cega diramo svoje kornjace. Ako je normalan razlog, onda je sasvim normalno da se kornjaca uhvati u ruke. Sto je to "normalan" razlog. Pokusacu par primjera navesti. Normalan razlog je ako premjestas kornjacu iz jednog u drugi akvarijum. Normalan razlog je ako uzimas kornjacu da bi je kontrolisao dali nosi jaja. Normalan razlog je ako zelis nesto drugo prekontrolisati prekotntrolisati ... dali to bilo da je izmjerite, da je izvagate, ili mozda cak ako vam se cini da ima ozljedu neku. To su sve stvari, zbog cega je sasvim normalno uzimati kornjacu u ruke i zbog cega joj nista nece biti. Gledajmo realno, ako su u pitanju ti razlozi koje sam naveo, koliko se onda kornjaca puta uhvati u ruke ? Jednom mjesecno, jednom u tri mjeseca ... ili pol godine, a mozda i zaredom 10-15 dana (primjer ako ima ozljedu koja se mora redovno njegovati)
A sto je to "nenormalan" razlog ? Pokusam vam i to obrazloziti, mada sam cini mi se vec 65.416 puta napisao. Nenormalan razlog je ako se vadi kornjaca da bi svoje noge malo "rastegla". Nenormalan je razlog ako netko misli da je kornjaci potrebna blizina svog vlasnika (primjer kao psu ili macki) Nenormalan je razlog ako se vadi kornjaca jer "djete bi se voljelo malo igrati snjom" Nenormalan je razlog ako se vadi kornjaca iz cistog razloga jer je "tako slatka". Takvi razlozi, i slicni su jednostavno bezpotrebni i pogresni. I to se onda cesto desava svaki ili svaki drugi dan. I to je ono sto prouzrokuje bezpotrebni sters ... svaki dan.
Da kornjaci nije drago niti kad je uzimamo iz razloga koje sam gore naveo je sasvim jasno, ali kao sto vec rekoh, koliko puta to radimo ? Jako rijetko. Bez obzira dali se ima samo jedna crvenouha, ili u medju vremenu 24 primjerka raznih vrsta. Sa ovim nadam se da je ova tocka sada malo razjasnjena. Ako netko ima detaljnije pitanje, nitko mu nebrani da se meni osobno javi.
Druga stvar. Ponovo dostize do mene kako ljudi pricaju da ja u stvarnosti "nevolim" svoje zivotinje, da ih drzim samo iz razloga da bi imao zanje u necemu. Ili cak da ih drzim kao "pokusne kunice". Ili kako imaju dojam da ih drzim samo da bi na nekom podrucju imao neko "znanje". To je teska katogorija apsurda. Stvarno mi pada tesko u tim komentarima ikakvu ozbiljnost prepoznati. I vjerovatno sam ja jos gori sto uopste komentarisem ove "kritike"
Nek svatko sebi osobno da odgovor na pitanje: Zar se moze nesto skoro citav svoj zivot uzgajati, cuvati i imati, a to nevoljeti ? Zar bi netko davao kroz te godine, toliko novaca, toliko vremena, toliko mjesta na nesto sto se nevoli od srca ? To ni budala nebi mogao raditi tolike godine. Vama, koji ste se u ovom djelu posta sada prepoznali, tvrdim da se svi skupite na jedno mjesto, nemate toliko ljubavi i volje za taj hobi kao sto ga ja imam. Definitvno.
Ako se netko nezanima za vrste i podvrste, za njihov habitat, za strucan pogled na kornjace, onda je to osobna stvar, ali to neznaci da to "nije vazno". To je jako vazno, i to te kako vazno. Jer je to jedan korak koji sprijecavanja izumiranja raznih vrsta, poboljsanje znanja u njima i na kraju krajeva poboljsanje za drzanje u zatocenistvu.
I jos jedna stvar, pored uobicajenih kritika o mom pravopisu, ili slicnim stvarima koje su tako banalne, kritizira se i cinjenica da sam uvodni tekst uzeo od "reptilie". Na najmanje deset mjesta sam napisao da sam taj text uzeo zato sto je dobro napisan, a meni osobno spada teze neki text na hr sloziti. Ako sada netko misli da sam uzeo to jer nisam imao osobnog znanja o tome ... onda nemam sta vise reci na to. Takodjer se govori od strane nekih, (naravno opet u tajnom), da ja svoje textove skidam sa neta ... samo se "nezna odakle". Na ovom mjestu, da i za to nesto kazem ... Meni nije potrebno nesto traziti na netu, ako o nekim stvarima pisem, onda te stvari pisem iz svog znanja, ne sa neke I-net stranicve koju moram prevesti na hr, neznajuci dali je text zastarijo vec godinama ... (primjer Emys o.)
Toliko o tome. Moram reci da bi se davno sklonio da nisam ipak upoznao neke ljude, koji su se pokazali ljubimici za kornjace bez da im je ego povrijedjen ako im se kaze da u nekim stvarima nisu bili u pravu. Ti isti ljudi su razlog zasto ova stranica jos uvjek postoji i zasto se ja nisam davnih dana sklonio sa hr weba. BTW. textove "o kornjacama" koje su od reptilie, gledacu konacno odraditi osobno, odnosno moderator zamjska. Tako da se uredi i ta stvar, kako bi se jedan razlog manje imao kritizirati ovaj sajt (mada ce kritike od tih ljudi uvjek biti). Bez obzira, te textove malo preciznije napisati (primjer:crvenouha nije vrsta, vec je podvrsta)
To bi bilo to, za sada. Ako neko ima zelju da mi se obrati, neka to uradi preko kontakta, ili preko privatne poruke. Sto vas zanima, razjasnicemo. Ovu temu sam zakljucao jer nezelim mlatiti praznu slamu o uvjek jedno te istom.
Lijep pozdrav, Marijan
Pisano: 15.04.2007
Editirano od TITO on 15.04.2007 10:43:46
|