NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
13 korisnika su online (2 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 13

više...
O kornjacama


Carbonemys cofrinii

Poslano od Marijan Uključeno 08.07.2012 12:59:58 (2740 glasi)
Smanjena slika

Paleontolozi pronašli fosil

divovske slatkovodne

kornjače


Paleontolozi s North Carolina State sveučlista u Raleighu (SAD), pronasli su fosilne ostatke jedne kornjače u Kolumbiji čiji oklop ima veličinu maloga automobila. Kako su skamenjeni ostatci pronađeni u rudniku iz kojeg se iskopava ugljen , stručnjaci su divovski fosil nazvali Carbonemys cofrinii (Ugljena kornjača)."Na tom mjestu smo prije toga iskopali manje fosile različitih vrsta kornjača. Nakon što smo četri dana kopali da bi otkrili taj oklop, shvatili smo da je ovo daleko veća kornjača od svih predhodnih koje smo našli na tom području", opisao je Edwin Cadena, otkrivši tog otprilike 60 milijuna starog fosila. Oklop 172 centimetara dužine ukazuje na prve velike slazkovodne kornjače, kaže stručnjak.

Smanjena slika
Odrasli čovjek u usporedbi sa veličinom oklopa ugljene kornjače

Po navodima paleontologa, ugljena kornjača se pojavila otrilike 5 milijuna godina nakon nestanka dinosaura na Zemlji. U to vrijeme je u današnjoj Južnoj Americi živjelo mnogo različitih divovskih vrsta gmazova, među njima i najveća vrsta zmijskog fosila koji je ikada iskopan. Stručnjaci pretpostavljaju da je više faktora, kao što su promjene u ekosistemu, veće životno stanište, bogat izvor hrane i manjak neprijatelja pružilo mogućnost gmazovima da se razviju do takvih divovskih veličina.

Smanjena slika

Životija je imala izrazito snažne čeljusti, stručnjaci predpostavljuju da je njen kljun mogao savladati sve od mekušaca pa do manjih krokodila.

Slike:1. www, 2. Liz Bradford
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum