Carbonemys cofrinii

Date 08.07.2012 12:59:58 | Topic: Fosili kornjača

Izvorna slika

Paleontolozi pronašli fosil

divovske slatkovodne

kornjače


Paleontolozi s North Carolina State sveučlista u Raleighu (SAD), pronasli su fosilne ostatke jedne kornjače u Kolumbiji čiji oklop ima veličinu maloga automobila. Kako su skamenjeni ostatci pronađeni u rudniku iz kojeg se iskopava ugljen , stručnjaci su divovski fosil nazvali Carbonemys cofrinii (Ugljena kornjača).


"Na tom mjestu smo prije toga iskopali manje fosile različitih vrsta kornjača. Nakon što smo četri dana kopali da bi otkrili taj oklop, shvatili smo da je ovo daleko veća kornjača od svih predhodnih koje smo našli na tom području", opisao je Edwin Cadena, otkrivši tog otprilike 60 milijuna starog fosila. Oklop 172 centimetara dužine ukazuje na prve velike slazkovodne kornjače, kaže stručnjak.

Izvorna slika
Odrasli čovjek u usporedbi sa veličinom oklopa ugljene kornjače

Po navodima paleontologa, ugljena kornjača se pojavila otrilike 5 milijuna godina nakon nestanka dinosaura na Zemlji. U to vrijeme je u današnjoj Južnoj Americi živjelo mnogo različitih divovskih vrsta gmazova, među njima i najveća vrsta zmijskog fosila koji je ikada iskopan. Stručnjaci pretpostavljaju da je više faktora, kao što su promjene u ekosistemu, veće životno stanište, bogat izvor hrane i manjak neprijatelja pružilo mogućnost gmazovima da se razviju do takvih divovskih veličina.

Izvorna slika

Životija je imala izrazito snažne čeljusti, stručnjaci predpostavljuju da je njen kljun mogao savladati sve od mekušaca pa do manjih krokodila.

Slike:1. www, 2. Liz BradfordThis article comes from Kornjace.com
http://kornjace.com

The URL for this story is:
http://kornjace.com/modules/news/article.php?storyid=78