NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
56 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 56

više...
O kornjacama


Sedmopruge usminjače (Dermochelys coriacea)

Poslano od Marijan Uključeno 27.11.2015 22:10:00 (3709 glasi)
Sedmopruga usminjača najveća je kornjača na svijetu. Može narasti do dva metra i težiti do 900 kilograma. Ovi reptili su jedini preostali predstavnici porodice kornjača čije evolucijsko korijenje seže preko sto milijuna godina u prošlost. Nekada su bile rasprostranjene u svakom oceanu, osim Arktika i Antarktike, no danas im u mnogim dijelovima svijeta broj drastično opada.

Dok ostale morske kornjače imaju tvrd, koščat oklop, crno-plavi oklop sedmopruge usminjače relativno je fleksibilan i pomalo gumenast na dodir. Grebeni rasprostranjeni uzduž oklopa daju mu hidrodinamička svojstva. Sedmopruge usminjače mogu roniti do velikih dubina (do 1280 metara), što je dublje od bilo koje druge kornjače, te mogu ostati na toj dubini i do 85 minuta.

Sedmopruge usminjače su najrasprostranjenije od svih reptilskih vrsta, moguće i od bilo kojih kičmenjaka. Mogu se pronaći u tropskim i umjerenim vodama Atlantika, Pacifika i Indijskog oceana, te na Mediteranu. Odrasle sedmopruge usminjače putuju od sjevera do juga, od Kanade i Norveške do Novog Zelanda i Južne Amerike. Za razliku od svojih reptilskih rođaka, sedmopruge usminjače mogu zadržati toplinu tijela u hladnim vodama pomoću jedinstvenih prilagodba koje im omogućavaju da proizvode i zadržavaju toplinu tijela. Ove prilagodbe uključuju veliko tijelo, promjene u tehnikama plivanja i protoku krvi, te debeli sloj tjelesne masnoće.

Sedmopruge usminjače rade najduže migracije između područja za hranjenje i područja za rasplod od svih kornjača, i to u prosjeku do 6000 km u jednom smjeru. Nakon parenja u moru, ženke odlaze na kopno položiti jaja. Noćni ritual uključuje kopanje rupe u pijesku, polaganja oko 80 jaja, zakopavanje gnijezda, ostavljanje velikog, neravnog područja u pijesku kako bi onemogućile predatorima pronalazak gnijezda, te napokon, povratak u more.

Temperatura u gnijezdu ovisi o spolu mladunaca. Podjednaka mješavina oba spola mladunaca događa se kad je temperatura gnijezda oko 30 °C, dok veće temperature odgovaraju ženskom spolu, a niže temperature muškom spolu mladunaca. Ženke koje uspiju doći do oceana lutat će njime do vlastite seksualne zrelosti, kada će se vratiti na isto područje gniježđenja i imati vlastite potomke. Mužjaci će ostatak života provesti u oceanu.Njihov životni vijek nije poznat, no mnoge sedmopruge usminjače doživjele su raniji kraj zbog ljudskih aktivnosti. Procjenjuje se da samo jedan od tisuću mladunaca doživi svoju odraslu dob. Ljudi često uzimaju jaja iz gnijezda kako bi ih konzumirali kao hranu ili afrodizijak. Mnoge sedmopruge usminjače žrtve su mreža ribolovaca ili brodova koji udare o njih. Također ugibaju ako progutaju plastično smeće koje mogu zamijeniti za svoju omiljenu hranu, meduzu. U nekim je kornjačama pronađeno i do 5 kilograma plastike u želucu.

Sedmopruge usminjače proglašene su ugroženom vrstom. Broj sedmoprugih usminjača u Atlantiku stagnira ili čak raste, no u Pacifiku broj im se drastično smanjuje zbog uzimanja jaja, zaplitanja u ribolovne mreže, obalnog razvoja i drugih faktora. Ove kornjače u nekim područjima, poput Malezije, potpuno su nestale.

Znanstvenici iz cijelog svijeta prate i proučavaju sedmopruge usminjače kako bi što više naučili o ovim gigantskim reptilima, ali i kako bi ih spasili od izumiranja.

Piše: Anamarija Garašić

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/sedmopruge-usminjace/#ixzz3sj9eEPas

Izvor: http://animals.nationalgeographic.com ... s/leatherback-sea-turtle/
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum