NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
56 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 56

više...
O kornjacama


Carettochelys insculpta

Poslano od Marijan Uključeno 13.01.2014 20:30:00 (1976 glasi)
Smanjena slika

8000 C. insculpta

kornjaca krijumcarenih

u kovcezima

spaseno u Indoneziji


Prema izvjescu AFP-a, sluzbenici su zaplijenili vise od 8 tisuca mladih kornjacica Carettochelys insculpta (kornjace specificne po svom svinjolikom nosu) koje su trebale u kovcezima biti iznesene iz Indonezije.
Kornjace su pronadjene skrivene u kovcezima te se pretpostavlja da su bili namjenjeni za slanje u Kinu I Singapur gdje se kornjace prodaju kao egzoticni ljubimci a povremeno zavrse i na trznici. Sluzbenici su u petak na glavnom aerodromu u Jakarti nakon sto su dobili dojavu o mogucem krijumcarenju otkrili gotovo 3 000 kornjaca skrivenih u 4 kovcega . U cetvrtak su sluzbenici iz Papue, koja je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje se nalazi prirodno staniste ovih kornjaca, pronasli oko 5 400 kornjaca skrivenih u 7 kovcega , izvjestava AFP.

U kovcezima su bile plasticne kutiji, te u svakoj oko 15-20 kornjaca. Sve prezivjele kornjace su zaplijenjene i biti ce pustene u njihovo prirodno staniste u Papui. Prema izjavi AFP-a, najmanje 14 kornjaca je uginulo prije nego su ih sluzbeni pronasli.
IUCN (internacionalno udruzenje za prirodne konzervate) je klasificirao Carettochelys insculpta kao osjetljivu vrstu cija se prirodna stanista nalaze samo u sjevernoj Australiji u Papui, Nova Gvineja i u Papua regiji u Indoneziji.
IUCN je potvrdio da se ova vrsta izvozi u velikom broj kao dio internacionalnog trzista zivih zivotinja. U Papui, Nova Gvineja, se jako iskoristava i lokalno konzumira te je staniste u Australiji ugrozeno i moze nestati.
EarthTimes.org je izvjestio da se je populacija ove vrste kornjaca u posljenja 3 desetljeca smanjila za 50% te dodala da je u prosloj godini 11 000 reptila ilegalno preneseno u Indenoziju.
Prema navodima iz Jakarta Post , krijumcarenje kornjaca iz Indonezije je kaznjivo sa do 3 godine zatvora i novcanim kaznama do 150 miliona rupija (oko $12,300).
S druge strane , uspjesno provedeno krijumcarenje donosi veliku dobit i radi toga je tesko odoljeti pokusaju da se ipak proba kornjace iskrijumcariti i prodati.
Prema izvjestaju Jakarta Posta cijena male kornjace velicine 15cm je oko 20 dolara, dok se mlade i odrasle kornjace prodaju po cijeni od 500 do 2000 dolara.

Izvor: Nature World News, By James A. Foley
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum