NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
16 korisnika su online (3 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 16

više...
O kornjacama


Invazivna vrsta i u BiH

Poslano od Admin Uključeno 10.11.2013 09:34:05 (3603 glasi)
Smanjena slika

Puštanje crvenouhe

kornjače u Hutovo blato

opasno po bioraznolikost

Neretve


Državni zavod za zaštitu prirode upozorio je da puštanje crvenouhe kornjače u Park prirode Hutovo blato u susjednoj BiH može imati vrlo ozbiljne posljedice na bioraznolikost delte Neretve, a posebno je opasno po domaću barsku kornjaču.
"Takva praksa može imati dalekosežne posljedice na bioraznolikost delte Neretve, a posebno na riječnu i močvarnu kornjaču koje su ciljne vrste za očuvanje na području ekološke mreže Natura 2000 'Delta Neretve'", ističu u Državnom zavodu.
Djelatnike Zavoda još više zabrinjava poziv Parka prirode Hutovo blato građanima BiH da donesu svoje kućne ljubimce nadležnoj ustanovi kako bi organizirano bili pušteni u Neretvu. Apeliraju na sve vlasnike egzotičnih životinja i kućnih ljubimaca da ih ne puštaju u prirodu, te da se informiraju o njihovim potrebama i životnom vijeku prije nego ih nabave. Puštanje stranih vrsta u prirodu u Hrvatskoj je zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode.

Crvenouha kornjača nalazi na popisu 100 najgorih invazivnih vrsta u Europi. Kao predator svejed ima ekološki utjecaj na nekoliko vrsta biljaka i životinja, od beskralješnjaka do kralješnjaka, uključujući vodozemce, male sisavce i ptice, posebno mlade jedinke. Najveća je prijetnja za našu zavičajnu, u Europi ugroženu, barsku kornjaču, s kojom se natječe za hranu i stanište, te ju uspješno potiskuje.
Crvenouha kornjača može biti prenositelj bolesti i mnogih parazita, a zabilježeni su i slučajevi gdje je bila vektor salmonele prenesene na ljude. Nakon jedne takve epidemije 1975. godine, u SAD-u je zabranjena trgovina crvenouhom kornjačom na nacionalnoj razini.
Godišnja šteta od invazivnih stranih vrsta na području EU bez Hrvatske procijenjena je na preko 12 milijardi eura. Zbog toga je Europska komisija prošlog mjeseca predstavila prijedlog Uredbe o sprječavanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima. U tijeku je rasprava država članica o tom dokumentu, a jedno od otvorenih pitanja je suradnja sa susjednim državama izvan EU.

Smanjena slika

"Za Hrvatsku je to od iznimne važnosti budući da je za sustavnu borbu protiv invazivnih stranih vrsta nužna komunikacija i suradnja s državama s kojima graniči (BiH, Srbija i Crna Gora). Potrebna je suradnja na edukaciji, uspostavi sustava praćenja, ranog uočavanja i dojavljivanja. Granični nadzor nije dovoljna mjera", ističu u Državnom zavodu za zaštitu prirode.

Smanjena slika

Bosanskohercegovački nezavisni internet portal "Nova sloboda" objavio je da je u Hutovo blato puštena crvenouha vodena kornjača stara devet godina, koja je bila kućni ljubimac u Mostaru, a vlasnik ju je odlučio donirati Parku prirode. Vlasnik kornjače je poručio kako mu je žao da tako lijepa kornjača čitav život provede u malom akvariju.
(HINA)
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum