NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
15 korisnika su online (3 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 15

više...
O kornjacama


Fosilni ostatci kornjace

Poslano od Marijan Uključeno 01.11.2012 12:45:41 (2834 glasi)
Smanjena slika

Fosilizirani oklopi kornjača pronađeni na poljskom smetlištu su najstariji ikad nađeni

Testovi pokazuju da oklopi datiraju unatrag 215 milijuna godina, sve do trijasa!

Paleobiolog je slijedio instinkt i pronašao ih na smetlištu!

Sada se nada da će nastaviti istraživanje u nadi da će pronaći lubanju!


Fosilizirani oklopi kornjača pronađeni na poljskom smetlištu su ocijenjeni najstarijima i najpotpunijima od svih koje su paleontolozi do sada otkrili. Datiraju unatrag 215 milijuna godina, a stručnjaci kažu da bi oklopi mogli pružiti važne tragove za riješavanje zagonetke porijekla ovog pradavnog reptile kojeg poštuju kulture širom svijeta. Rekao bih da me moj zaštitnik usmjerio ovdje, rekao je Tomasz Sulej, paleontobiolog koji stoji iza otkrića.


Njegovo je istraživanje bilo vođeno nagovještajem koji ga je potakao da čeprka po smetlištu blizu grada Porebe- u regiji poznatoj kao poljska jurska visoravan, u rujnu 2008.


Euforija je nastupila nakon samo 15 minuta nakon što je skinuo zemlju sa cijenjenog fosila kornjače, za kojeg su nedavni testovi utvrdili da je najstariji ikad pronađen u svijetu.
Prestižni Journal of Vertebrate Paleontology and National Geographic Polska nedavno su objavili detalje otkrića.
“Fosili iz kasnog trijasa su izuzetno rijetki. Postoji oko osam točaka na Zemlji gdje ih je moguće pronaći, a ovdje u Poljskoj smo pronašli najstariju i najiscrpniju zbirku”, doctor Sulej je rekao za AFP.
“Pronaći nešto što je bilo u blatu 215 milijuna godina je kao da to vratite natrag u život”, dodao je.

Iako su fosili kornjača slične starosti također pronađeni u Njemačkoj, poljsko otkriće uključuje SHELLS, zajedno sa kostima vrata i repa, kao i jedinstvenim kostima udova.
“Otkrili smo dvije vrste, uključujući jednu nepoznatu”, kaže doctor Sulej.

Smanjena slika
Rekao bih da me je anđeo čuvar doveo ovdje: paleobiolog Tomasz Sulej kaže da ga je neki predosjećaj doveo do mjesta otkrića gdje je iskopao fosil nakon samo 15 minuta traženja

Njegova ekipa je identificirala Proterochersis tip kornjače slične jednom
Proterochersis robusta fosilu pronađenom u Njemačkoj, dok se čini da drugi pripada manjoj, ali još nepoznatoj vrsti.
Ova živopisna regija oblikovana tijekom jurskog doba poznata je po neizmjernim rezervama ugljena, a pokazala se kao izvor prahistorijskog blaga.
Otkriće doktora Suleja se dogodilo nakon otkrića nove 200 milijuna godina stare vrste dinosaur koji je iskopan u obližnjim Lisowicama 2006/2007.
Nazvan je Smok Wawelski-Wawel Zmaj- prema zmaju koji riga vatru iz bajke, čiji je navodni brlog bio u špilji u podnožju krakovskog dvorca Wawel iz 14. stoljeća.
Druga iskapanja na tom području su otkrila nekoliko stotina fosila šest različitih vrsta, a to su kornjače, morski psi, ribe koštunjače i dinosaur.
Sada, doctor Sulej kaže, njegova je misija pronaći lubanju kornjače.

Smanjena slika
Pradavni: Fosil jednog od najstarijih poznatih oklopa sa kosti uda koji datiraju 215 milijuna godina u prošlost, otkriveni na smetlištu sjeverozapadno od Krakowa u Poljskoj.

Iako fosili ne nose nikakav organski materijal za DNA testiranje, njihova struktura sadrži važne tragove za postanak vrsta.
“ Svaki novi fosil kornjače je neprocjenjiv jer može pružiti dokaze o njihovom porijeklu, što je do sada bila zagonetka,” on kaže.
Smatra se das u se ta najstarija stvorenja razvila od Procolophonsa, tipa parareptila koji je živio u razvoblju Permija prije 300 milijuna godina.
Odontochelys semitestace, pronalazak iz 2008 iz Kine koji datira 220 milijuna godina u prošlost i koji je također od strane stručnjaka označen kao predak kornjače jer kao i one ima oklop na trbuhu, iako se razlikuju po tome što je imao zube i nepotpun gornji oklop.
Prema Dr Suleju, DNA testiranje modernih kornjača sugerira da postoji mogućnost njihovog srodstva s krokodilima. On kaže da je intriga još veća jer se smatra da Procolophoni nisu u srodstvu sa krokodilima.

Prijevod: Maja Labaš Horvat
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor Thread



NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum