NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
10 korisnika su online (2 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 10

više...
O kornjacama


Međunarodni dan kornjača - 23.Svibanj/Maj

Poslano od Marijan Uključeno 23.05.2013 09:10:43 (3537 glasi)
Smanjena slika

ATR American Tortoise Rescue je osnivač, sponzor i utemeljitelj Međunarodnog dana kornjača koji se obilježava u svijetu 23.svibnja svake godine, još od 1990 g.

To je neprofitna organizacija kojoj je bio cilj osigurati zaštitu svih vrsta kornjača.
Od 1990 g. udomili su oko 3000 spašenih i izliječenih kornjača, a cilj im je osvijestiti ljude, povećati poštivanje prema svim životinjama naročito gmazovima i reptilima.
Cilj im je i edukacija i poštivanje najstarijih stvorenja na svijetu – koje svoje porijeklo i izgled vuku od prahistorije. Žive već preko 200 milijuna godina, a ubanizacija im je najveći neprijatelj.

U Hrvatskoj se Međunarodni dan kornjača obilježava uglavnom u Zagrebu i Puli, te putem medija (televizije, radija i novina).

U Zološkom vrtu Maksimir u Zagrebu organiziraju se radionice na kojima posjetioci uče o vrstama i porijeklu kornjača, te o njihovom životu u prirodi.
Edukatori nastoje naučiti posjetitelje i nešto o zbrinjavanju ozlijeđenih jedinki, te o održavanju, brizi i hranjenju kornjača koje djeca i roditelji drže kao kućne ljubimce.

U Aquariumu u Puli, Međunarodni dan kornjača obilježava se puštanjem spašenih i rehabilitiranih morskih kornjača u more.
To su uglavnom kornjače koje su stradale u Jadranu, a ozljede su zadobile hvatanjem u mreže, oštećenjima od brodskih motora ili samim zagađenjem mora.

I da previše ne duljim, ono što ja najviše poštujem i čega se pridržavam je Povelja
UN-a o zaštiti životinja:

Uzimajući u obzir da svaka životinja ima određena prava, a da su nepoštivanje i nepriznavanje tih prava navodili i dalje navode čovjeka da vrši zločine protiv životinja; uzimajući u obzir da priznavanje prava na postojanje drugim životinjskim vrstama od strane čovjeka predstavlja osnovu suživota vrsta u prirodi; uzimajući u obzir da istrebljenja smišlja i provodi čovjek te da su oni stalna prijetnja; uzimajući u obzir da je poštovanje koje čovjek osjeća prema životinjama povezano s poštovanjem prema drugim ljudima; uzimajući u obzir da obrazovanje treba od ranog djetinjstva upućivati na shvaćanje, poštovanje i ljubav prema životinjama, proglašava se:
POVELJA UJEDINJENIH NARODA O ZAŠTITI ŽIVOTINJA

Članak 1.
Sve životinje se rađaju jednake pred životom i imaju ista prava na postojanje.

Članak 2.
Svaka životinja ima pravo na poštovanje. Čovjek kao životinjska vrsta ne može sebi dati za pravo da istrebljuje druge životinje ili da ih izrabljuje ne poštujući ovo pravo. Njegova je dužnost da stavi na raspolaganje životinjama svoje spoznaje. Svaka životinja ima pravo na čovjekovu zaštitu i njegu.

Članak 3.
Nijedna životinja ne smije biti izložena zlostavljanju ili okrutnosti. Ako je neophodno ubiti životinju, to se mora učiniti trenutačno i bez boli.

Članak 4.
Svaka životinja koja pripada divljoj vrsti ima pravo živjeti na slobodi u svojem prirodnom okolišu, na kopnu, u zraku, u vodi i ima pravo razmnožavati se. Svako oduzimanje slobode, pa bilo to u obrazovne svrhe, protivno je ovom pravu.

Članak 5.
Svaka životinja koja pripada vrsti što živi u čovjekovu okolišu ima pravo živjeti i razvijati se u ritmu i uvjetima života koji su svojstveni toj vrsti. Svaka izmjena tog ritma i tih uvjeta, koju bi nametnuo čovjek iz razloga dobiti, protivna je ovom pravu.

Članak 6.
Svaka životinja koju je čovjek izabrao za družbenika ima pravo živjeti svoj prirodni život i vijek. Napuštanje životinje je okrutno i ponižavajuće djelo.

Članak 7.
Svaka životinja koja radi ima pravo na razumno ograničavanje trajanja i siline rada, na odgovarajuću prehranu i odmor.

Članak 8.
Pokusi na životinjama koji uzrokuju tjelesne i duševne patnje nepomirljivi su sa pravima životinja, bilo da je riječ o medicinskoj, znanstvenoj, trgovinskoj ili nekoj drugoj vrsti pokusa. Moraju se koristiti i razvijati zamjenske vještine.

Članak 9.
Ako se životinja uzgaja u svrhu prehrane, mora biti hranjena, smještena, prevožena i ubijena da pritom ne osjeti strah i bol.

Članak 10.
Nijedna se životinja ne smije koristiti radi čovjekove zabave. Izlaganje životinja i spektakli za koje se koriste životinje nespojivi su sa dostojanstvom životinja.

Članak 11.
Svaki čin koji ima za posljedicu ubijanje životinja bez potrebe jest zločin protiv vrsta, tj. biocid. Onečišćenje i uništavanje prirodnoga okoliša vodi istrijebljenju (genocidu).

Članak 12.
Svaki čin koji ima za posljedicu ubijanje velikog broja divljih životinja jest istrijebljenje.

Članak 13.
Sa tijelom mrtve životinje treba postupati sa poštovanjem. Treba zabraniti prizore nasilja čije su žrtve životinje, u kinima i na TV ekranu, osim kad im je namjera da prikažu napad na prava životinja.

Članak 14.
Društva za zaštitu životinja moraju imati svoje predstavnike na razini vlade. Prava životinja moraju biti zaštićena zakonom kao i prava čovjeka.

Autor: Tamara Mihic
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum