NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
48 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 48

više...
O kornjacama


Glyptemys muhlenbergii

Poslano od Marijan Uključeno 19.06.2010 13:38:29 (3126 glasi)
Smanjena slika
USA - Država daje vlasnicima

sredstva i savjete da bi se

zaštitile barske kornjače


ALBANY — Odjel za zaštitu okoliša države New York prima prijave za sredstva koja će pomoći privatnim vlasnicima zemljišta da zaštite staništa sjevernoamerickih barskih kornjača (Glyptemys muhlenbergii). Zadnji dan za prijavu je 1. lipnja. Novi program osigurava tehničke savjete i sredstva za zaštitu ugroženih vrsta i njihovih staništa. Zaštita staništa barskih kornjača će zasigurno dobro doći i ostalim ugroženim vrstama sa sličnim potrebama, smatraju službenici. Prijave moraju sadržavati opis upravljanja i obnovu staništa sjevernoamericke barske kornjače.

Pogledajte video u prilogu

Devedeset pet posto staništa barskih kornjača su na privatnim zemljištima. Preživljavanje vrste u divljini je nemoguće bez suradnje privatnih vlasnika tih zemljišta. Najveći dio Okruga Orange je prostor poznat po najvećoj populaciji barskih kornjača u državi.

Barska kornjača (Glyptemys muhlenbergii) je najmanja kornjača na tom području. Kao odrasla doseže duljinu od 4,5 inča (11 cm). Ima uočljive svjetle narančaste ili žute točke na obje strane vrata, tamno tijelo, kupolast, pomalo uglat gornji dio oklopa s jače izraženim prstenovima na pločama oklpa i krut (bez zglobova) donji oklop.

Ovu domaću vrstu jako ugrožava nestanak vlažnih tla i prostora.

Ova ugrožena vrsta živi u vlažnim, potocima napajanim, otvorenim vlažnim prostorima poput mineralnih baruština i vlažnih livada koje su dom i drugih rijetkih vrsta poput točkaste kornjače (clemmys gutatta), i šumske kornjače (glyptemys insculpta). Ti prostori su nekad bili neizmjerni duž doline rijeke Hudson i ravnica Velikih jezera, a održavali su ih brane koje su gradili dabrovi, ispaša biljojeda i poljoprivredni nisko-intenzivni pašnjaci.

Propadanje poljoprivrede na sjeveroistoku, prelazak na uzgoj žitarica, tijekom posljednjih 100 godina dovelo je do gubitka otvorenih vlažnih područja. Tijekom proteklih 30 godina, barske su kornjače nestale gotovo s polovice područja koja su prije nastavale.

Bez smetnji koje su činili biljojedi i vatra, ova su područja vrlo brzo okupirale brzorastuće šumske vrste poput crvenog javora, jasika i topola.

Propadanje staništa najviše je bilo uzrokovano razvojem; uvođenjem invazivnih vrsta; prestanak farmerstva i gradnja cesta koje zaprečavaju kretanje životinjama i uništavaju hidrologiju vlažnih staništa.

Okrug Orange je izuzetno važno stanište.

Napori za oporavak barskih kornjača, što pokriva najveći dio Okruga Orange, vrlo je važno i uključuje 33 od 37 najvećih populacija kornjača u državi New York. Odjel za očuvanje okoliša ograničit će izbornost tih područja, odabranih od strane stručnjaka za kornjače, a temeljeno na povijesti trenutnih zapažanja, potrebi zaštite i upravljanja staništima i prirodnim značajki poput planinskih lanaca koji ograničavaju kretanje kornjača. Okruzi Columbia, Greene, Ulster, Dutchess, Putham i Sullivan su također priključeni dijelu potručja Hudson/Housatonic.

Izbornost

Da bi mogli izabrati da se prijave za sredstva, podnositelji prijave moraju biti privatni vlasnici zemljišta, ili ne-vladine udruge koje rade na zemljištima u privatnom vlasništvu. Svaki podnositelj prijave koji nije vlasnik zemljišta mora priložiti originalno potpisani pristanak svih vlasnika zemljišta na koje se prijavljuje.

Za više informacija posjetite: www.dec.ny.gov/pubs/48707.html

Izvor: http://www.strausnews.com/
Prijevod: Neda Šutalo

Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum