NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
73 korisnika su online (2 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 73

više...
O kornjacama


Sternotherus odoratus - Obična mošusna kornjača

Poslano od Marijan Uključeno 08.06.2010 15:30:54 (4664 glasi)
Smanjena slika

Obična mošusna kornjača

diše pomoću jezika


Sjevernoamerička obična mošusna kornjača (Sternotherus odoratus) dosta je uobičajena vrsta kornjača, soim jedne nove čienjnice koju su otkrili austrijski znanstvenici: može disati jezikom što im omogućava da ostanu pod vodom mjesecima.

Istraživači Egon Heiss i kolege s Odjela teoretske biologije na bečkom sveučilištu, koristili su vrlo ubrzane video snimke za istraživanje hranidbenih staništa mošusne kornjače, gmaza s područna istočnog SAD-a i južne Kanade, gdje živi u slatkovodnim jezerima i rijekama. Pri tome se otkrili da odrasli primjerci provode najveći dio života potopljeni u vodi, a mlade kornjače ponekad izlaze u avanturu na kopno u potrazi za hranom. Uočili su da kornjače mogu loviti hranu na tlu svojim ustima (raljama) ali su im jezici vrlo nespretni prilikom baratanja s hranom koja im je u pravilu ispadala iz usta. Jedini način na koji su mogli pojesti hranu je bilo odvući je u vodu.

Smanjena slika

Pregledali su nakon toga jezike kornjača elektronskim mikroskopom i svjetlosnim mikroskopom da bi iznašli zašto se to dešava. Otkrili su iznenađujući podatak – jezik je vrlo malen, slabo razvijen i slab, a pokriven je vrlo prokrvljenim bradavicama ili „papilama“. Nakon provedenih drugih ispita, istraživači su utvrdili da jezik ima vrlo važnu ulogu u izmjeni plinova kad je kornjača pod vodom, provodeći kisik iz vode u tijelo.

Neke slatkovodne kornjače moraju izlaziti na površinu vode da bi disale, dok druge dišu pod vodom preko kože ili uporabom šupljina na repnom kraju nazvane anusnim šupljinama ili colaca bursae, i ne dolaze na površinu po zrak. Heiss je izjavio u razgovoru za BBC News da su „znali da organ za vodeno disanje mora biti negdje prisutan u kornjače, a sad su ga konačno slučajno i otkrili.“

Ista vrsta papila je također pronađena na jezicima mekooklopnih kornjača, ali ne i kod europske barske kornjače (Emys orbicularis), koja živi u sličnim staništima kao mošusna kornjača i ne diše pod vodom.

Sličnost jesika mošusne i mekooklopne kornjače ukazuje da je ta značajka prisutna kod zajedničkog pretka ove dvije grupe i da daje životinjama veliku prednost u njihovom vodenom staništu.

Članak je objavljen u časopisu The Anatomical Record.

Više informacija: Egon Heiss, Riba u kornjači: O svrsi oropharynks-a kod obične mošusne kornjače Sternotherus odoratus (Chelonia, Kinosternidae) u odnosu na hranjenje i podvodno disanje, The Anatomical Record, 17. svibnja 2010, DOI:10.1002/ar.21185

Izvor: © 2010 PhysOrg.com
Prijevod: Neda Šutalo
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum