NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
12 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 12

više...
O kornjacama


Rafetus swinhoei

Poslano od Marijan Uključeno 23.11.2009 15:30:28 (1985 glasi)
Smanjena slika

Njemačka tehnologija čisti

jezero kornjača u Hanoiu


Hanoi – Hanojsko jezero Hoan Kiem u samom centru starog grada je u propadanju, pokriveno zelenim algama i zagušeno sluzi. No, ono je također i povijesno blago i srce vijetnamskog nacionalizma. Prema legendi, car iz 15. stogljeća, Le Loi je vesla po tom jezeru kad se pojavila natprirodna kornjača, vratila mu čarobni mač koji je korišten u uspješnoj pobuni protiv Kine i zatim podignut na nebo – ili utopljen u dubine jezera, ovisno o verziji priče. Danas je ovo jezero dom najpoznatije vijetnamske kornjače. Možda je to i posljednja od jedinstvene vrste, barske Rafetus leloii, biologa Ha Hinh Duca. Ili bi mogla pripadati kritično ugroženoj vrsti Rafetus swinhoei, od kojih jedino öetri poznate da postoje žive u Vijetnamu i Kini. Skupine ljudi koje se okupljaju kraj jezera kad se pojavi kornjača, nadaju se uloviti je i pomilovati po glavi da bi im donijela dobru sreću.

Tako, kad je Peter Werner, profesor na Tehničkom sveučilištu u Drestenu, projektirao uporabu robotiziranog prikupljača sedimenata da bi se očistilo jezero, znao je kako ga nazvati – Sedi Turtle (kornjača sedi). Pilotski projekt, kojeg je financiralo njemačko Ministarstvo istraživanja i obrazovanja u suradnji s hanojskih poduzećem za odvodnju i vodoopskrbu, započeo je prošli tjedan.
Sedi Turtle, podmornica priključena na dva kabla koji je vode po dnu jezera i usisavaju organsku sluz, čisti prostor jezera od oko 1000 metara. Fleksibilne cijevi koje odnose talog iz jezera su postavljene na par brujećih strojeva na obali jezera koji odvajaju zagađivače od vode.
Najteži dio ovog programa čišćenja je zaštita slavne kornjače.
„Bioraznolikost ovog jezera je posebna,“ izjavio je Werner. „Moramo raditi korak po korak, vrlo polako, da ne bismo utjecali ni na koji način na kornjaču.“
Većina od 41 hanojskog jezera je očišćeno tako da se voda potpuno ispustila a talog se zatim iskopao. Mnoga su zatim dobila betonska dna. No, to je nemoguće učiniti s jezerom Hoan Kiem, jer bi takvo čišćenje ubilo kornjaču.

Smanjena slika

No, jezero se polako zagušuje – na nekim mjestima je otpad stigao i do 40 cm ispod površine, a alge guše bilo kakav drugi život.
Veliki izazov je izdvajanje taloga istovremeno sa očuvanjem postojećeg prirodnog okoliša, punog riba, rakova i hrane za kornjače, sve unutar jezera veličine 11 hektara u centru Hanoia.
Prostor oko podmornice je zaštićen podvodnim ogradama da bi se spriječilo da kornjača dođe do nje.
„Ukoliko ta kornjača ugine, imali bismo jako puno problema i između država Vijetnama i Njemačke,“ vjeruje Werner.
Strojarska strana ovog projekta je pod brigom Leonharda Fechtera, voditelja berlinskog poduzeća za zbrinjavanje otpada. Uz potopru dvojice njemačkih tehničara, s brkovima i u plavim kombinezonima, Fechter nadgleda ogromne, zvrndajuće strojeve koji izbacuju otpad u dugačka spiralna cijeva i destilacijske spremnike gdje se voda pročišćava kemijskim putem i gdje se iz nje izdvaja višak fosfora i dušika.
Preostala voda je nakon tog procesa 95 do 97 % čista. Kad bi bila čistija, bila bi štetna za kornjaču.
Bilo je potrebno četiri mjeseca da se sva oprema dopremi u Vijetnam, te još jedan mjesec da stigne do Hanoia. Fechter smatra da domaće vlasti ne mogu shvatiti što zapravo jesu ti strojevi i što je njihova stvarnoa svrha.
Werner smatra da će valjani rezultati ovog pilot projekta čišćenja oko 1000 metara biti gotovi u siječnju.
„Moramo prikupiti uzorke za provjeru kvalitete vode u jezeru, jer su rubni uvjeti vrlo različiti,“ rekao je Werner. „Vrh ovog taloga ima veliki utjecaj na kvalitetu vode. Nakon njegova uklanjanja imat ćemo drugi sloj taloga koji također utječe na kvalitetu vode.“
Projekt će dovesti do novih otkrića u ovoj istraživačkoj fazi, smatra njemačko Ministarstvo znanosti.
Čini se da su to prekomjerni napori da se zaštiti jedna usamljena kornjača, kornjača koja obično izviri glavicom iznad površine vode samo po noći ili u ranu zoru, kad je količina kisika u vodi mala. Najveći broj stanovnika Hanoia nikad kornjaču nije vidjela.
Ali, Werner, jest – „trčim pet puta svako jutro oko jezera, u šest sati, i već sam je vidio tri puta. Ona doista postoji, nije čudovište iz Loch Nessa ili nešto slično!“

Izvor: DPA
Prijevod: Neda Šutalo
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor Thread



NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum