NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
4 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 4

više...
O kornjacama


Araknova šumska kornjača - Heosemys depressa

Poslano od Marijan Uključeno 04.09.2009 20:37:46 (5894 glasi)
Smanjena slika

Znanstvenici uočili prvi

puta u divljini

kritično ugroženu kornjaču


Prema izvještaju Wildlife Conservation Society – Društvu za zaštitu života u divljini (WCS), u šumi Arakan su znanstvenici prvi puta u divljini uočili šumsku kornjaču. Jedna od najrjeđih kornjača na svijetu, Arakan šumska kornjača (Hoesemys depressa), bila je smatrana izumrlom više od 86 godina, prije nego što je otkrivena na azijskoj tržnici, 1994. godine. Nikad prije nije uočena u prirodi. Tim kojeg je WCS osnovao, pronašao je pet kritično ugroženih kornjača u skloništu za divlje životinje u Mianmaru (Burma). Sklonište koje se rijetko posjećuje bilo je prvenstveno utemeljeno za zaštitu azijskih slonova

Dugonoga kornjača je blizu izumiranja. Njezina sudbina je bila slična mnogim drugim vrstama kornjača u Aziji, koje su uništavane prekomjernim lovom zbog mesa i navodnih ljekovitih svojstava.

Smanjena slika
Fotografija prikazuje dvije mlade Arakanove šumske
kornjače koje je u divljini proučavao tim znanstvenika
kojeg je osnovao WCS. Foto: Steven Platt.


Colin Poole, WCS-ov upravitelj za azijske programe je izjavio: „U cijeloj Aziji su kornjače gotovo izbrisane od strane krivolovaca radi ilegalne prodaje. Presretni smo i oduševljeni da te izuzetno rijetke vrste žive i dobro su u Mianmaru. Sada moramo učiniti sve da zaštitimo preostale primjerke.“

Sada kad je populacija utvrđena, WCS preporučuje obuku lokalnog osoblja i završenih studenata da prikupljaju dodatne podatke o slabo poznatim vrstama, dok se uspostavlja trajno čuvanje i svaki drugi način za zaštitu i borbu protiv krivolova.

Smanjena slika
Detalj jedne od kornjača. Godine 1908. je britanski oficir pronašao
zadnju Aramasku šumsku kornjaču, do 1994. godine kad je jedan
mrtvi primjerak uočen na azijskoj tržnici. Foto: Steven Platt.


Arakanova šumska kornjača nije jedina rijetka kornjača u pričuvi. Istraživači su pronašli i Azijske lisnate kornjače (Cyclemys dentate, klasificirana kao jako ugrožena, ili žuta kornjača (poznate i kao „izdužena kornjača“) Indotesudo elongata koja se smatra izumrlom.

Označena kao jedna od 25 najugroženijih kornjača, Arakanska šumska kornjača se jako teško uzgaja u zatočeništvu, iako ZOO Atlanta ima najviše uspjeha stvarajući mladunce od 2005. godine. Lokalno je vrsta poznata kao „Pyant Cheezar“, što znači „kornjača koja jede izmet nosoroga“. Sumatranski nosorozi su nekad lutali ovim prostorima, ali se zbog lova smatraju lokalno izumrlima već pedeset godina.

Smanjena slika

Izvor: mongabay.com (Jeremy Hance)
Prijevod: Neda Šutalo
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadNASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum