NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
6 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju članci)

Članovi: 0
Gosti: 6

više...
O kornjacama


Odontochelys semitestacea

Poslano od Marijan Uključeno 30.11.2008 19:13:54 (5140 glasi)
Smanjena slika

Novosti u istraživanju

fosilni kornjača


U kini su pronadjeni fosili od kornjaca stari 220 milijuna godina. Te kornjace su imale oklop samo na donjoj strani i imali su zube. Znacajno otkrice daje odgovr na dosadasnje pitanje kako su kornjace dosle do njihovog karakteristicnog oklopa. Dosadasnji, najstariji fosili kornjaca su pronadjeni u njemackoj. Njihova starost se ocjenjuje na od prilike 205 milijuna godina.

Smanjena slika
Pronadjeni fosil Odontochelys semitestacea, pogled odozgor na ledja gdje nisu imale razvijeni oklop

Istrazivaci u kini su u svojim aktualnim istrazivanjima pronasli tri fosilske kornjace, koje se smatraju nekih 15 milijuna godina stariji od fosila iz njemacke. Od svojih pronalazaca je fosilska kornjaca dobila naziv Odontochelys semitestacea, sto znaci nesto kao "poluoklopljena kornjaca sa zubima". Paleontozi kineske akademije znanstvenosti u pekingu navode u strucnom tisku "Nature" posebnu karakteristiku tih fosilnih kornjaca. Imale samo donji dio oklopa, i zube umjesto ostrih vilica koje su nam od danasnjih kornjaca poznate. Poluoklopljene kornjace iz kine prvi puta daju odgovor na pitanje kako su kornjace dosle do svog, u zivotinjskom svijetu, jedinstvenog oklopa. Predpostavlja se da je oklop nastao od produzetka i prosirenja rebara i kicme.

Smanjena slika
Glava gdje se dobro prepoznaju zubi, jedna od dvije karakteristika koje su razlog imenovanja u Odontochelys semitestacea - Poluoklopna Kornjaca sa zubima

Prosirena rebra na ledjima su znacajni za tu teoriju. To je prvi korak za potpuni oklopa kakvog ga danas poznamo. Suvremeni dokaz paleontolozi vide takodjer u razvoju embrijona kod danasnjih kornjaca. Gdje se oklop u jajetu na isti nacin stvara. Prvo plastron (stomacni dio oklopa), pa zatim carapax (ledjni dio oklopa). Odontochelys semitestacea je nastambena bila u plitkim vodama morskih obala. To je zakljuceno po mjestu gdje su fosili pronadjeni i cinjenica da su samo na stomacnoj strani imale zastitni oklop. Takva vrsta oklopa na kopnu nebi imala svrhe, a u vodi ih je stitila od napada iz dubine, tvrde kineski strucnjaci.

Smanjena slika
Pogled na fosilnu kornjacu od dole. Dobro se prepoznaje razvijeni oklop na stomaku

Istrazivanja kineskih znanstvenika takodjer stavlja pod upitnik dosadasnju teoriju da su kornjace iz pocetka bile prvo na kopnu, pa tek svremenom krenule u vodu. U suprotnom tvrdi Britanski znanstvenik Jeremy Anquentin da je fosilska kornjacea Eilanchelys waldmanii prva vodena kornjaca. E.waldmani je tek nedavno pronadjena na skotskom otoku Skye i zivjela je prije 164 milijuna godina. Po Anquentinovoj teoriji su sve starije kornjace, dakle i Odontochelys semitestacea, bile kopnene kornjace.

Smanjena slika
Ovako su od prilike izgledale Odontochelys semitestacea

Slike: Marlene Donnelly, copyright Field Museum / Institute of Vertebrate Palaeontology and Palaeanthropology, Beijing
Printer friendly page Send this story to a friend Create a PDF from the article
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor Thread
stanikic
Objavljeno: 02.12.2008 21:01  Ažurirano: 02.12.2008 21:01
Vrlo aktivan član
Pridružen: 05.08.2006
Od:
Komentari: 763
 Re: Odontochelys semitestacea
Ovo je zaista značajno otkriće. No ne treba zaboraviti da i neke današnje kornjače imaju redukovan karapaks, te da bi ova kornjača zapravo mogla biti savršeniji stupanj u odnosu na prakornjače, tj. oklop bi mogao pratstavljati adaptaciju pri odlasku u vodu sa kopna. Čekamo sa nestrpljenjem nova otkrića...NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum