Nesvakidašnji fenomen rođenja dvoglavog mladunčeta morske kornjače

Date 27.11.2015 22:20:00 | Topic: Morske kornjače

Nesvakidašnji fenomen rođenja dvoglavog mladunčeta kornjače na plaži Sredozemnog mora na krajnjem jugu Turske privukao je veliku pažnju tamošnje javnosti, ali i naučnika koji trenutno istražuju taj slučaj, javlja Anadolu Agency (AA).
Profesor s Cuhuriyet Univerziteta Bektas Sonmez je za AA kazao da je mladunče kornjače s dva vrata i dvije glave pronađeno u mjestu Samandag u provinciji Hatay, koje je ujedno i jedno od područja u kojima se uz podršku Ministarstva za šumarstvo i vodoprivredu provodi važan projekt zaštite kornjača, inače ugrožene vrste.

Dvoglava kornjačica duga oko četiri centimetra i teška 19 grama živjela je 30 dana i uginula.
Sonmez ističe da je do ove pojave došlo uslijed nepotpune diobe embriona i da je to rijetka, ali ne i dosad neviđena pojava.
"Riječ je o vrsti Chelonia Mydas koja živi na tim obalama Mediterana. Mladunče ima dvije glave. Četiri peraja i jedan rep. Obje glave su se za jednomjesečnog života mladunčeta pomjerale neovisno i obje su mogle uzimati hranu. Plivalo je uglavnom po površini mora. Naraslo je jedan centimetar u dužinu, ali ova vrsta morske kornjače inače teško doživi starost", kazao je Sonmez.

Sonmez je dodao da se trenutno vrše naučna istraživanja na tijelu uginulog dvoglavog mladunčeta.

Izvor: www.radiosarajevo.baThis article comes from Kornjace.com
http://kornjace.com

The URL for this story is:
http://kornjace.com/modules/news/article.php?storyid=100