Kornjača - preživjela u sijenu godinu dana

Date 17.05.2007 19:41:05 | Topic: Kornjače

Izvorna slikaNEVJEROJATNO Obitelj Topić iz Buhova
u širokobriješkoj općini našla kornjaču u bali sijena


ŠIROKI BRIJEG – Pripremajući hranu za stoku, obitelj Marice Topić iz Buhova nemalo se iznenadila kada je prije nekoliko dana, rastvorivši balu sijena, ugledala kornjaču. Možda to i ne bi bilo čudno da nije riječ o sijenu koje je pokošeno prošle godine.
U njemu je mala kornjača preživjela bez hrane i vode gotovo godinu dana. Da je to zaista fenomen u životinjskom svijetu, potvrdio nam je i dr. veterinarske medicine Ivica Ravić kojega je obitelj Topić obavijestila o neobičnom otkriću.

– Za kornjače je karakteristično da u pravilu provode šest do sedam mjeseci u hibernaciji, međutim, ta je životinja provela godinu dana zatvorena u bali sijena što je uistinu čudo i pokazuje koliko je taj organizam otporan – rekao je dr. Ravić. On je kornjaču prenio u terarij u dvorištu crkve Presvetog Spasitelja.

Kako nam je dr. Ravić objasnio, riječ je o vrsti Testudo hermanni, popularno nazvanoj čančara, koja je u Hrvatskoj zakonom zaštićena. Malena kornjača u dobi je između 15 i 20 godina, a od kosilice je pretrpjela vidljiva oštećenja po cijelom gornjem dijelu oklopa.

– Prvog dana nakon što je izvađena iz sijena bila je u šoku pa nije ništa jela, ali već sljedećeg dana počela se ponašati kao da je sve normalno – rekao je dr. Ravić. Kazao je da je izgladnjela i da već pet dana samo jede, a ostale se kornjače iz terarija zavlače pod kamen skrivajući se od sunca.

Ta žilava i vitalna životinja koju pri jelu nisu mogle omesti ni bljeskalice fotoaparata ni vrućina zaslužila je da je nazovemo superkornjačom.

Izvor: Vecernji ListThis article comes from Kornjace.com
http://kornjace.com

The URL for this story is:
http://kornjace.com/modules/news/article.php?storyid=30