Vodenkonj koji je preživio tsunami utjehu našao u ljubavi s kornjačom

Date 18.12.2006 22:45:46 | Topic: Kornjače

Izvorna slika


Vodenkonj koji je preživio tsunami utjehu našao u ljubavi s kornjačom


NAIROBI - Kad je krajem prosinca 2004. godine katastrofalni tsunami stigao do obale istočne Afrike, skupina vodenih konja uživala je brčkajući se u rijeci Sabaki.
Jaka kiša i poplava povukla ih je u Indijski ocean, no nakon nekoliko dana većina iz skupine dokopala se obale. Među njima i Owen, jednogodišnja beba vodenog konja teška 270 kilograma.
Izvorna slika
Kako je ostao bez majke, prebacili su ga u rezervat Haller u blizini kenijskog grada Mombase. No, umjesto da u odrasloj ženki vodenog konja Cleo, nađe pomajku ili barem družbenicu, Owen se na čuđenje djelatnika u rezervatu “sprijateljio” s Mzee, 130 godina starom kornjačom.


Iako pripadnici dviju različitih životinjskih vrsta, Owen i Mzee već su dvije godine nerazdvojni pa tako zajedno jedu, spavaju i “švrljaju” po parku.

- Teško je objasniti kako su dvije tako različite životinje, jedna sisavac, a druga reptil, razvile tako poseban odnos - izjavila je talijanskom tjedniku Panorama Paula Kahumbu, direktorica rezervata Haller.

Owen i Mzee stekli su planetarnu slavu, a postali su i glavni junaci knjige za djecu “Priča o izvanrednom prijateljstvu”, a John Dykstra o njima snima film. Svakodnevne njihove dogodovštine moguće je pratiti na blogu njihova čuvara Stephena Tueija.

IZVOR: Jutarnji List



This article comes from Kornjace.com
http://kornjace.com

The URL for this story is:
http://kornjace.com/modules/news/article.php?storyid=17