NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
7 korisnika su online (6 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 7

više...
O kornjacama


Aktualno u forumu


Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika


Institut za istraživanje i zaštitu mora u Malom Lošinju danas otvara oporavilište za kornjač
#1
Moderator
Moderator


See User information
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatsk ... turisticka-atrakcija.html

Oporavilište za morske kornjače opremljeno je prostorijama za operacije, zasebnim bazenom za intenzivnu njegu te bazenima za dugotrajni oporavak kornjača u kontroliranim uvjetima. Posjetitelji će se informirati putem interaktivnih računalnih aplikacija, prezentacija i predavanja, a posjetitelji će imati priliku vidjeti kornjače u fazi oporavka. Usto, organizirati će se i puštanje oporavljenih morskih kornjača od kojih će neke dobiti i uređaj za satelitsko praćenje čime će se omogućiti daljnje praćenje uspješnosti oporavka te same biologije morskih kornjača.

'Za goste je najzanimljivije što imamo tri bazena otvorena za javnost, a u jednom dodatnom imat ćemo intenzivnu njegu i mjesta za dvije kornjače, tako da odjednom možemo prihvatiti pet kornjača. Ovisi o težini ozljeda, one za nekoliko mjeseci već mogu ići u prirodu', objašnjava Počanić.

'Ovakvi projekti su budućnost našeg turizma. Trendovi ukazuju da gosti osim vrijednosti, za novac očekuju i kvalitetnu interpretaciju svih vrsta baštine, tradicijske, arheološke, povijesne, prirodne i drugih. Destinacije koje zasnivaju svoju atraktivnost na prirodi trebale bi se pobliže informirati o trendovima i investirati u interpretaciju i zaštitu prirode, jer to je njihova zlatna 'koka', komentirao je za tportal dr. sc. Hrvoje Carić s Instituta za turizam.

Utječe li turizam pozitivno ili negativno na divlje vrste na našem Jadranu i može li se taj utjecaj usmjeriti i kojim mjerama? Carić upozorava da je turizam na Jadranu intenzivno prisutan i da zato nemamo izbora već promovirati zaštitu prirode na više razina: od informiranja turista, koji to i očekuju od nas, pa do smanjenja rizika koji postoje.

'Nažalost, u nekim zaštićenim područjima turizam nije popraćen jasnim odrednicama koji je njihov nosivi kapacitet. Ovo je problem jer, kada stvari postanu očigledno loše po prirodu, onda je to najčešće prekasno. Ugrožene vrste i staništa dodatno su pod rizikom u nekim aspektima turističkog djelovanja. No glavna atraktivnost hrvatskog turizma je priroda, pa stoga moramo toj temi davati puno više pozornosti nego do sada. Pozitivni pomak u tom smislu očekuje se od Ministarstva turizma, koje planira kandidirati projekte na strukturne fondove EU-a na tu temu. Također je važno da sustav zaštite prirode kvalitetno radi svoj posao te da mu se omogući financijska održivost bez utjecaja sinakura', objasnio je Carić.

I drugi turistički projekti koji doprinose zaštiti prirode uglavnom se organiziraju u nacionalnim parkovima prirode, ali različitih su razina kvalitete.

'Financiraju se vlastitim sredstvima, a oni sposobniji i pretpristupnim fondovima. Tu je i projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP), koji se provodi uz veliki kredit Svjetske banke, a dijelom ide u turističku interpretaciju. Sposobnost državnog sektora zaštite prirode bit će vidljivi kroz mogućnost apsorpcije strukturnih fondova u skoroj budućnosti. Treba primijetiti da su lokalne inicijative koje umrežuju lokalnu zajednicu s volonterima i znanstvenicima iznimno rijetke, ali i visoko vrijedne. Tu se ističu znanstvene i aktivističke udruge koje gotovo u nemogućim uvjetima razvijaju projekte zaštite prirode koje dijelom imaju veze i s turizmom. Plavi svijet je jedan od primjera, ali postoje i drugi', ocijenio je Carić.

Pisano: 18.07.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong VrhYou can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum