NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
87 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 87

više...
O kornjacama


Sekcije > Bolesti > Pregled najcescih bolesti

Pregled najcescih bolesti

Published by Marijan on 26-Apr-2006 18:00 (35820 reads)


Pre bolesti

Da bi kornjače imale jak imunitet koji će ih štititi od infekcija potrebno je da imaju odgovarajući smeštaj i ishranu. 

Metabolizam kornjače i deo imunog sistema je direktno ovisan o temperaturi tela, veća temperatura ubrzava metabolizam i podiže aktivnost imunog sistema. Smeštaj mora da bude dizajniran tako da postoji gradijent temperature kako bi kornjača mogla svojim ponašanjem da reguliše temperaturu tela u okviru preferirane optimalne temperaturne zone.

Podizanje temperature smeštaja u gornju granicu ove zone dovodi do povećanja metabolizma i imunog odgovora, što je od velike važnosti za ozdravljenje i efikasno dejstvo lekova. 

Ukoliko je pak životinja u kritičnom stanju usled poodmakle faze infekcije ili teške povrede, životinju treba što pre odvesti veterinaru i tek po stabilizaciji i administraciji lekova povisiti temperaturu tela. Ovo je posebno važno ukoliko se bolest javlja u toku buđenja iz hibernacije ili je jedinka držana na neadekvatno niskoj temperaturi. 

Vodene kornjače koje u prirodi vrše termoregulaciju sunčanjem moraju da imaju obezbeđen suvi deo za sunčanje na kome se mogu potpuno osušiti i koji je topliji od vode. Vlažnost vazduha mora odgovarati vrsti, prevelika vlaga pogoduje infekcijama, a premala vlažnost dovodi do oštećenja vlažnih membrana (disajnih kanala, pluća, očiju) i dehidratacije. Podloga, rasveta i uređenje smeštaja mora da bude u skladu sa biologijom vrste.

Najčešći razlog oboljevanja kornjača koje se drže kao kućni ljubimci su: niska temperatura, nedostatak UVB rasvete, nedostatak vitamina A i kalcijuma, loša higijena-filtracija i stres.

Tekstovi o bolestima koji slede prevashodno služe kao informacija koja će pomoći ljubiteljima kornjača da preventivno deluju, prepoznaju simptome bolesti i tretiraju lakše zdravstvene probleme. Od ključne je važnosti kornjaču u kritičnom stanju pod hitno odvesti veterinaru, jer svako odlaganje u takvim situacijama smanjuje šanse za uspešno lečenje i preživljavanje. Određene bolesti može dijagnostifikovati, odrediti i sprovesti terapiju, te prepisati lekove jedino kvalifikovani veterinar.


Navigate through the articles
Upala očiju Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor Thread
Leja
Objavljeno: 27.03.2017 17:46  Ažurirano: 27.03.2017 17:46
Početni član
Pridružen: 27.03.2017
Od: Rijeja
Komentari: 2
 Krvarenje izmedju oklopa i noge
Pozdrav,treba mi pomoć,mojoj crvenouhoj kornjači-22 godine je jutros bio krvav akvarij,pregledom sam uočila kao kesicu krvavu izmedju donjeg dijela oklopa i stražnje noge.Pošto u Rijeci nitko ne želi pregledati kornjaču već me upućuju na Veterinarski fakultet u Zagrebu možda mi vi ovdje možete pomoći. Stavljam joj sprey bivacyn al krvari i dalje.Sta da napravim?Aktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum